A vonat darabjai az utcán hevertek - szemtanúk a robbantásról

Majdnem kétszáz ember vesztette életét csütörtökön a madridi vonatrobbantásokban, több mint 1400-an megsérültek. Olvassa el a szemtanúk beszámolóit!

"A vonat darabjai az utcán hevertek, a holttestek pedig beszorultak a deformálódott vasak közé" - mondta egy helyi lakos a BBC-nek.

Egy brit férfi, aki az Atocha pályaudvar közelében lakott, arról számolt be a brit televíziónak, hogy a mentők még órákkal a robbanások után is folyamatosan érkeztek a helyszínre. Ken Seal szerint "elszabadult a pokol, mindenütt rendőrautók álltak, és helikopterek köröztek... és folyamatosan érkeztek a mentőautók", még kilenc órával az esemény után is.

Egy férfi, aki közvetlenül a vasútvonal mellett lakik, elmondta, hogy "A második robbanásra ébredtem fel. Az ágyam, sőt az egész ház beleremegett, hatalmas hangja volt. Amikor kinyitottam az ablakot, égettműanyag-szag csapott meg, és felhőkben szállt a füst... Amikor lementem az utcára, megláttam a vonatot - hat kocsit, rajtuk három nagy lyuk -, emberek kászálódtak ki a sínek közül, halottak és sebesültek feküdtek a földön."

Egy köztisztviselő, aki a vonat peronján tartózkodott a robbanás pillanatában, elmondta: "Láttam, ahogy egy csomó dolog a levegőbe röpült, nem is tudom, szörnyű volt... Az emberek kiabálni és rohanni kezdtek, egymásnak ütköztek, és ahogy futottunk, hallottunk egy másik robbanást is... Láttam embereket, akikből ömlik a vér, embereket, akik a földön fekszenek".

Egy diáklány szerint: "Hallhattad, ahogy sikoltoznak az emberek, a peronon halottak és sebesültek voltak, az emberek vérrel borítva menekültek."

"Elpusztított embereket láttam, felrobbantva, lábak nélkül... Két vagon darabokban volt, a roncsok alatt testek..." - mondta Oscar Romero mentős. "Emberek darabjait kellett felszednünk és felraknunk a hordágyakra. Ez volt a legszörnyűbb, amit valahai tapasztaltam a munkám során" - idézte a CNN.

Egy nő, aki az El Pozo állomás közelében lakik, elmondta, hogy "pokoli volt, amit láttam. Az emberek az Atocha pályaudvar felé rohantak, ahogy csak tudtak."

Francisco Torres, aki a BBC-nek nyilatkozott, egy vonaton utazott 50 méternyire az első robbanás helyszínétől, és érezte, ahogy megrázkódik a kocsi. "Az emberek gyorsan leszálltak, de akkor még mindenki nyugodt volt. Alig egy perccel később két újabb detonáció hallatszott, gyors egymásutánban. Ez volt az a pillanat, amikor az emberek elkezdtek kimenekülni az állomásról. Kiabáltak. Sokkoló volt."

KAPCSOLÓDÓ CIKK