Kalifornia legfelsőbb bírósága betiltotta az azonos neműek házasságkötését az államban. A bíróság szerint San Francisco törvényt sértett, amikor engedélyezte a melegek házasságkötését. A bíróság egyelőre nem döntött arról, hogy érvényes-e a San Franciscóban azonos neműek között kötött több mint háromezer házasság.

Kalifornia legfelsőbb bírósága megtiltotta az azonos neműek házasságkötését az államban. A vonatkozó kaliforniai törvény szövege szerint ugyanis a házasság olyan egység, ami egy férfi és egy nő között jön létre. Az azonos neműek házasságkötésével kapcsolatos vitát az váltotta ki, hogy San Francisco városa néhány hete engedélyezte az azonos neműek házasságkötését.

A bíróság egyelőre nem döntött arról, hogy érvényes-e az a több mint háromezer házasság, amelyet San Franciscóban azóta kötöttek. A BBC News szerint a házasságok érvényességéről szóló bírósági vita akár hónapokig is eltarthat.

A bíróságot Kalifornia állam főügyésze kérte fel a döntésre, aki Schwarzenegger kormányzó kérésére vizsgálta a San Francisó-i melegházasságok ügyét. "Úgy gondolom, hogy a jelenleg érvényben lévő törvény, amely elismeri az élettársi viszonyt, nagyon jó" - indokolta döntését korábban Schwarzenegger.

Gavin Newsom, San Francisco polgármestere szerint azonban a jelenlegi szabályozás diszkriminatív. Newsom szerint San Franciscóban csak a kaliforniai alkotmányt követték, amely kimondja, hogy "fel kell lépni a diszkrimináció bármilyen formája ellen".