Késik a NAÜ-határozat az iráni atomprogramról

Péntek estig sem tudott határozatot elfogadni az iráni atomprogramról a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kormányzó tanácsa.

A 35 ország képviselőiből álló testületnek szerdáig kellett volna határozatot hoznia arról, hogy Irán ugyan megsértette az atomfegyverek elterjedését célzó atomsorompó-szerződésben foglaltakat, nem adott teljes képet atomprogramjáról, de együttműködik a NAÜ-vel, és kész a hiányosságok pótlására.

Az Egyesült Államok Bécsben is azzal vádolta Teheránt, hogy titokban atomfegyver kifejlesztésén dolgozik. Washington szerette volna elérni, hogy a NAÜ határozatában ezért panaszolják be Iránt az ENSZ Biztonsági Tanácsánál, amely nemzetközi büntetőintézkedéseket hozhat az atomsorompó-szerződés megsértése miatt. Nagy-Britannia, Németország és Franciaország azonban elérte az amerikai álláspont enyhülését, és olyan határozati javaslatot kezdeményezett, amely júniusig adna időt Iránnak, hogy hozza nyilvánosságra atomprogramjának minden részletét. Ezt követően újabb NAÜ-határozat születne, amely az ENSZ BT elé kerülne.

Az el nem kötelezett országok 14 fős csoportja a módosított javaslatot sem támogatja, így egyelőre nem tudni, hogy mikor születik meg a döntés. Irán képviselője Bécsben bejelentette: hazája vallási ünnepek miatt lemondja a NAÜ atomellenőreinek a jövő hétre tervezett iráni látogatását. Az iráni képviselő egyszerű hibának minősítette a nemzetközi ellenőrök látogatásának az időzítését, s azt javasolta, hogy azok csak áprilisban ellenőrizzenek hazájában. Teheránnak ez a javaslata egyelőre nem kapott támogatást a NAÜ kormányzó tanácsának a bécsi ülésén.