Agykárosodást szenvedett az idegengyűlölő olasz miniszter

Agykárosodást is szenvedett Umberto Bossi, az olasz kormánykoalícióban részt vevő Északi Liga vezetője, akit két napja szívrohammal szállítottak kórházba - jelentette szombaton az olasz sajtó. A politikus az idegengyűlölő és szeparatista kijelentéseiről volt híres: ágyúval tüzelne a menekültek gumicsónakjaira, és az olasz trikolort a hátsójának kitörlésére használná.

"A pénteken végrehajtott újabb komputertomográfos vizsgálatagykárosodásokat mutat a bal féltekében", s "ezek nem enyhék" - írja a legnagyobb példányszámú olasz lap, a Corriere della Sera, a Bossit ápoló orvosok egyikét idézve. A Fiat csoport által kiadott La Stampa című lap szintén agyproblémákat emleget, Bossi állapotáról írva.

A Silvio Berlusconi vezette jobboldali olasz kormány intézményi reformokért és a közigazgatás decentralizálásáért felelős 62 éves miniszterét csütörtök óta intenzív osztályon ápolják az észak-olaszországi Varese város kórházában, miután otthonában szívrohamot kapott. Állapotát akkor súlyosnak, de stabilnak nevezték, s az első hírek arról szóltak, hogy Bossinak tüdőödémája is van.

Bossi az Északi Liga elnevezésű párt vezetője, amely korábban a gazdag északi tartományok kiválását követelte Olaszországból. 1997-ben Bossi a következőket mondta az olasz tricolorról: "Dühös leszek, ha meglátom a három színű zászlót. Kitörölném a seggem a trikolorral". Ezért a kijelentéséért 2001-ben 16 hónapnyi felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, mivel az olasz törvények szerint büntethető a nemzeti jelképek meggyalázása.

Az idegenellenes párt erősen kritizálja az európai intergrációról vallott hivatalos olasz nézeteket. Idegengyűlöletére és bevándorlóellenességére jellemző, hogy minden eszközzel megakadályozná az afrikai menekültek Olaszországba jutását: "Ágyúdörgést akarok hallani!" - jelentette ki tavaly Bossi, aki szerint a parti őrségnek nem szabad teketóriáznia, még akkor sem, ha a gumicsónakok nőket és gyermekeket is hordoznak fedélzetükön. "A második vagy harmadik figyelmeztetés után: bumm!" - mondja a Liga vezére.

1994-ben Berlusconi kormánya azáltal omlott össze, hogy hét hónapnyi koalíciós kormányzás után az Északi Szövetség megvonta támogatását.