Több ezer ember követelte a spanyol kormánytól a madridi merényletsorozat tetteseinek felkutatását még a választások előtt a hatalmon lévő Néppárt fővárosi székházainál szombat este az ország több városában.

A vasárnapi választások előestéjén a rohamrendőrökkel farkasszemet néző tüntetők Madrid belvárosában a "Ki tette?" és az "Igazságot akarunk, még mielőtt szavazunk!" jelszavakat kiabálták. A Cadena Ser magánrádió jelentése szerint tüntetések voltak Barcelonában, Santiago de Compostellában, Valenciában és Palma de Mallorcában és Bilbaóban is.

Mariano Rajoy, a jobboldali néppárt kormányfő-jelöltje szombat este "súlyosnak és demokráciaellenesnek" minősítette a párt székházai előtti tüntetéseket. "Remélem, hogy megfelelő intézkedéseket hoznak, hogy vasárnap teljesen szabadon és nyomás nélkül lehessen szavazni. Követelem az éjszakára tervezett akciók azonnali felfüggesztését "- jelentette ki Mariano Rajoy a Néppárt madridi székházában adott interjúban.

Az ellenzéki Spanyol Szocialista Munkáspárt nyugalomra szólította fel szombat este az állampolgárokat. "A mai nap az elmélkedésé, holnap mi, spanyolok a választásokon való részvételünkkel valamennyien tiszteleghetünk az áldozatok emléke előtt és megerősíthetjük közös meggyőződésünket: a békét és a szabadságot" - fogalmazott Alfredo Perez Rubalcaba, a párt szóvivője.

Politikai elemzők kulcskérdésnek tartják a választásokra nézve, hogy kik állnak a 200 ember életét kioltó terrortámadások mögött. A spanyol kormány következetesen a Baszk Haza és Szabadság (ETA) fegyveres szakadár szervezetet nevezi meg első számú gyanúsítottnak, de a szélsőséges iszlám elkövetőket sem zárja ki.