Teherán nem működik együtt a NAÜ-vel

Elítélte Iránt a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség kormányzó tanácsa szombaton, mert állásfoglalása szerint Teherán fontos információkat tart vissza atomprogramjáról. Tiltakozásul Irán leállította atomlétesítményei nemzetközi ellenőrzésének engedélyezését.

A NAÜ bécsi székhelyén vita nélkül fogadta el a határozatot, amely aggodalommal szólt arról, hogy Irán októberi ígéretei ellenére sem adott teljes képet atomprogramjáról. A határozat több napos késedelem után született meg. A testület korábbi megállapításai rögzítették azt, hogy Irán eddig nem adott átfogó tájékoztatást atomprogramjáról, ugyanakkor kész a hiány pótlására és a NAÜ-vel való együttműködésre.

Teherán csalárdnak és tisztességtelennek minősítette a bécsi határozatot és tiltakozásul meghatározatlan időre felfüggesztette atomprogramjának nemzetközi ellenőrzését. A teheráni külügyminisztérium propagandafogásnak minősítette és visszautasította a határozatot, hangsúlyozva, hogy Teherán nem fogad el semmilyen újabb, vele szemben megfogalmazott követelést.

Irán képviselője a NAÜ mellett szintén sajnálkozásának adott hangot az ügynökség határozatával kapcsolatban, hangsúlyozva, hogy azt egy bizonyos ország erőltette a testületre. Kijelentésével nyilvánvalóan az Egyesült Államokra utalt. Az iráni küldött ugyanakkor hangsúlyozta: országa kész folytatni az együttműködést a NAÜ-vel. Az iráni képviselő pénteken bejelentette: hazája vallási ünnepek miatt lemondja a NAÜ atomellenőreinek tervezett iráni látogatását. Washington Bécsben is fenntartotta vádjait, hogy Teherán titokban atomfegyver kifejlesztésén munkálkodik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK