Az al-Kaida követte el a csütörtöki 200 halálos áldozattal járó vonatrobbantásokat Madridban. Ezt egy magát az al-Kaida európai katonai szóvivőjének kiadó férfi állítja egy videofelvételen. A spanyol kormány szerint a kazetta hitelessége még nincs megerősítve. Szombaton öt embert vettek őrizetbe a merényletekkel kapcsolatban, akiknek közük lehetett az egyik fel nem robbant pokolgép mellett talált mobiltelefonhoz. Közben háborúellenes tüntetők a spanyol kormányzó párt székháza előtt tüntetnek, azzal vádolva a kormányt, hogy választási érdekei miatt hangsúlyozta túl korán, hogy a merénylet a baszk szeparatisták műve.

Egy videofelvétel tanúsága szerint az al-Kaida követte el a 200 halálos áldozatot és több mint 1400 sebesültet követelő csütörtöki madridi merényleteket. A spanyol rendőrség által egy mecset közelében megtalált videokazettán egy magát a terrorszervezet európai szárnya katonai szóvivőjének kiadó férfi állítja ezt. Angel Acebes spanyol belügyminiszter szerint a kazetta hitelességét még nem erősítették meg, és az Abu Dujan al-Afgani néven bemutatkozó férfi neve sem ismerős a titkosszolgálatoknak.

A felvételen a marokkói akcentussal arabul beszélő férfi azt állítja, hogy a támadás bosszú azért, mert Spanyolország együttműködött Bushsal és szövetségeseivel. Mint közölte, a vérontás addig folyik, míg vége nem lesz az igazságtalanságoknak. "Önök életek akarnak, mi halált" - idázte a BBC. A spanyol kormány tavaly kiállt Irak megtámadásának amerikai ötlete mellett, melyet a nemzetközi közvélemény jelentős része elutasított.

Szombaton a spanyol hatóságok öt gyanúsítottat - három marokkóit és két indiai származású spanyol állampolgárt - tartóztattak le a robbantásokkal kapcsolatban. A belügyminiszter szerint az őrizetbe vett személyek vélhetően kapcsolatban álltak szélsőséges marokkói csoportokkal, de ez még nem bizonyosodott be teljes mértékben. A letartóztatottaknak állítólag köze volt annak a hamisított SIM-kártyás mobiltelefonnak az eladásához, amelyet az egyik fel nem robbant pokolgépet tartalmazó táskában találtak.

Az ETA tagad

A spanyol külügyminiszter szerint a baszk ETA továbbra is a fő gyanúsítottak között van, ám a rendőrség nem zárta ki az egyéb lehetőségeket, például az al-Kaida és a baszk terroristák együttműködését.

Az ETA vasárnap a Gara című újság internetes honlapján közreadott közleményében tudatta, hogy nem ők követték el a csütörtöki merényleteket. A dokumentum szerzői szerint a terrortámadás José María Aznar kormányának külpolitikájával áll összefüggésben, vagyis, hogy Madrid támogatta az Egyesült Államok iraki hadjáratát.

Aznarba folytották a szót

A BBC madridi tudósítói szerint az al-Kaida állítólagos videofelvételén szereplő állítás miatt sok ember szombaton késő estig tüntetett az utcákon a kormány ellen. Elemzők már korábban arra figyelmeztettek, hogy ha a választók elhiszik, hogy a gyilkos merényletet az al-Kaida követte el, akkor a vasárnapi választásokon könnyen a jelenleg kormányzó Néppárt ellen fordulhatnak. A tüntetők már akkor is hevesen tiltakoztak a Néppárt székháza előtt, amikor Acebes bejelentette a letartóztatásokat.

A tüntetők a vasárnapi választások alatt is folytatták a demonstrációkat, annál a szavazóhelyiségnél is, ahol a spanyol kormányfő, José Maria Aznar adta le a voksát. Aznar belekezdett egy beszédbe, ám a tömeg zaja elnyomta a hangját. Ez az első alkalom a spanyol történelem folyamán, hogy nemzeti gyász alatt tartanak választást.

A BBC tudósítója szerint a tüntetők úgy vélik, a néppárti kormány túlságosan hamar gyanúsította meg az ETA-t a merényletek elkövetésével, és azért próbálták kevésbé hangsúlyozni az al-Kaida esetleges felelősségét, mivel attól tartottak, hogy ezzel szavazatokat veszítenének a választásokon.

Ezrek gyászolnak

Az áldozatok első temetéseit szombaton tartották Madridban és más városokban. A temetőkben ezrek vonultak ki, hogy elbúcsúzzanak a meggyilkoltaktól. Alcala de Henaresben, ahonnan az egyik felrobbantott vonat indult, ezer ember gyűlt össze egy gimnáziumban, hogy megadja a végtisztességet a 30 helyi áldozatnak.

Pénteken este Spanyolország-szerte 11 millió ember vonult az utcákra az esőzések ellenére, hogy az erőszak ellen tiltakozzon.