Elhagyta Közép-Afrikát Haiti elűzött elnöke

Visszautazott a Karib-tenger térségébe Afrikából hétfőn Haiti elűzött elnöke, Jean-Bertrand Aristide. Fokozódó ellenzéki zavargások és nemzetközi bírálatok szorításában az egykori államfő február utolsó napján kényszerült elhagyni hazáját, azóta a Közép-afrikai Köztársaságban tartózkodott.

Már elűzését követően közölte azonban, hogy hamarosan visszatér a térségbe. Hétfőn a jamaicai Kingstonba indult egy chartergépen, de a vele utazók egyike azt közölte, hogy távol tartja majd magát a politikától. Aristide visszatérése nyomán mindazonáltal várhatóan újra megnő a feszültség a nyolcmilliós Haitin, ahol az év eleji tüntetések zavargásokba, sőt kis híján belháborúba torkolltak.

Az elnök hívei máris mozgolódnak, hogy Aristide hazatérését követeljék, mert szerintük még mindig ő a szigetország törvényes elnöke. Aggodalmát jelezte Gérard Latortue új miniszterelnök is, miközben a rendre még mindig amerikai és francia békefenntartók ügyelnek.

Aristide Jamaicában várhatóan csak ideiglenesen tartózkodik majd, mert onnan is továbbutazik abba az országba, hol tartósan letelepszik - legtöbbet Dél-Afrikát emlegetik ezzel kapcsolatban. Távozása előtt az elűzött haiti elnök találkozott Francois Bozizé közép-afrikai államfővel, és a találkozó miatt indulása többórás késést szenvedett. Egyes információk szerint Bozizé konzultált az Egyesült Államokkal és Franciaországgal arról, hogy engedélyezze-e Aristide elutazását. Más források szerint a megbeszélés puszta protokoll volt: Aristide csupán megköszönte vendéglátójának addigi segítségét.

KAPCSOLÓDÓ CIKK