Irán visszaengedi a fegyverellenőröket

Irán úgy döntött: március végén újra beengedi az országba a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) munkatársait. Irán azt követően tiltotta ki az ellenőröket az országból, hogy a NAÜ azt követelte: Irán hozza nyilvánosságra atomprogramja minden részletét.

A kedvező döntést a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetője, Mohamed el-Baradei jelentette be hétfőn. Hozzátette: a teheráni vezetéssel kötött megállapodás szerint március 27-én léphetnek be az országba a NAÜ munkatársai.

Irán korábban folyamatosan azt hangoztatta, hogy nukleáris tevékenységét békés szándékkal végzi. Az ellenőrök kitiltását is csupán technikai problémákkal magyarázta a teheráni vezetés - írta a BBC. A mostani döntést is úgy kommentálták, hogy nem volt nehéz megállapodni a NAÜ vezetőségével. El-Baradei szerint az ellenőrök tudják tartani korábbi ütemtervüket, ha a megállapodás szerint március végén visszatérhetnek Iránba. Korábban azt is mondta, hogy reményeik szerint az év végére el tudják készíteni jelentésüket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK