Letartóztatták a volt haiti elnök több hívét

Útban Jamaica felé hétfőre virradóra rövid időre megállt Dakarban Jean-Bertrand Aristide bukott haiti elnök. Közben Haiti fővárosában, Port-au-Prince-ben a rendőrség őrizetbe vette a volt államfő több hívét.

Aristide, felesége és egy amerikai-jamaicai küldöttség gépe alig egy óra után tovább indult Szenegálból. Jamaicára ideiglenes tartózkodásra hívta a volt elnököt Percival Patterson, a sziget kormányfője, hogy találkozhasson az Egyesült Államokban élő fiaival. Aristide a tervek szerint legfeljebb két hónapot tölt Jamaicán.

Aristide jamaicai tartózkodása aggodalmat váltott ki Washingtonban. Amerikai illetékesek "nagyon rossz ötletnek" tartják, hogy a bukott haiti elnök ismét megjelenik a karibi térségben - Jamaica alig 180 kilométerre fekszik Haititól - és követelik, hogy látogatása rövid ideig tartson és kizárólag magánjellegű legyen. Attól tartanak ugyanis, hogy visszatérése növeli a feszültséget Haitin, ahol jelenleg egy amerikai vezetésű, 2600 fős nemzetközi békefenntartó erő próbálja biztosítani a békés politikai rendezés hátterét.

Gérard Latortue ideiglenes haiti miniszterelnök is "barátságtalan cselekedetnek" nevezte a jamaicai gesztust. Közben Port-au-Prince-ben Evans Paul ellenzéki politikus bejelentette, hogy vasárnap "bűncselekményekben való részvétel" címén letartóztatták Aristide hat korábbi hívét, köztük Harold Severe-t, a haiti főváros volt polgármester-helyettesét és Jacques Nazaire-t, az elnöki palota korábbi biztonsági főnökét. Rendőrségi forrásból még nem erősítették meg a hírt.