Vlagyimir Putyin elnököt az orosz szavazók túlnyomó többséggel újraválasztották - állapította meg a központi választási bizottság elnöke hétfő reggel csaknem végleges adatok alapján. Putyin újraválasztása eleve nem volt kétséges, hiszen a leadott voksok több mint 70 százalékára számíthatott, nem hagyva esélyt a többi öt jelöltnek.

A vasárnapi elnökválasztásról készült szavazóköri jegyzőkönyvek 99,2 százalékának feldolgozása után Vlagyimir Putyin a leadott voksok 71,2 százalékával győz - közölte Alekszandr Vesnyjakov egy moszkvai sajtóértekezletén. Nyikolaj Haritonov kommunista jelölt 13,7, a nemzeti-baloldali Szergej Glazjev 4,1, a liberális Irina Hakamada 3,9, az ultranacionalista Oleg Maliskin 2, a Kreml-barát Szergej Mironov felsőházi elnök pedig 0,8 százalékos voksarányra számíthat, az összes jelöltet a szavazók 3,5 százaléka utasítja el, mondta a választási bizottság elnöke.

A szavazáson a több mint 109 millió választópolgár 64,3 százaléka vett részt. Putyin újraválasztása eleve nem volt kétséges, hiszen a leadott voksok több mint 70 százalékára számíthatott, nem hagyva esélyt a többi öt jelöltnek. Ez a tétnélküliség azonban olyan aggodalmakat ébresztett, hogy választók közömbössé válhatnak, fenyegetve voksolás érvényességét. Ennek megelőzésére Putyin lecserélte kormányát, hogy az elnökválasztást egyben bizalmi népszavazássá tegye új csapatáról, valamint modernizációs kurzusáról, amely a további növekedést és a szegénység visszaszorítását irányozza elő.