Kína szerint sikerült megfékezni a madárinfluenzát

Sikerült megfékezni a madárinfluenza vírusának terjedését Kínában, mind a 49 fertőzött területen - jelentették be kedden a kínai hatóságok. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azonban óvatosságra int.

Kínában Csia Jo-ling , a mezőgazdasági minisztérium szóvivője közölte: az elmúlt 29 napban nem észleltek újabb fertőzéseket a kínai baromfiállományban, így vélhetően  sikerült megállítani a vírus terjedését. A szóvivő ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a hőmérséklet újbóli emelkedésével és a vándormadarak tavaszi észak felé költözésével a fertőzés ismételten jelentkezhet.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tisztségviselői óvatosságra intettek a keddi bejelentéssel kapcsolatban utalván arra, hogy eddig egyetlen ázsiai országban sem sikerült a halálos vírust megfékezni. Klaus Stohr, a WHO influenza programjának vezetője szerint örvendetes a kínai hír, de csak akkor van súlya, ha azt folyamatos ellenőrzések követik és végképp bebizonyosodik, hogy a vírust sikerült izolálni. 

A madárinfluenza az elmúlt hónapokban 15 ember életét követelte Vietnamban és nyolcét Thaiföldön, a SARS-megbetegedések után az új jelenség komoly félelmeket keltett a térségben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK