Feltehetően gázrobbanás miatt dőlt össze egy 36 lakásos betonház az észak-oroszországi Arhangelszkben. A balesetben legalább 24 ember meghalt, és vagy félszázan a romok alatt rekedtek. A mentőegységek eddig 24 embert emeltek ki a törmelék alól.

Robbanás történt egy arhangelszki lakóházban kedd hajnali három óra körül, amikor a lakók többsége aludt. A helyszínre érkező tűzoltók erős gázszagot jelentettek az épület környékéről. A helyi gázművek szerint több épületből is jeleztek gázszivárgást az éj folyamán. A hatóságok szerint legvalószínűbb, hogy gázrobbanás történt, de nem zárják ki, hogy esetleg terrortámadás okozta a szerencsétlenséget.

A mentőbrigádoknak eddig huszonnégy túlélőt sikerült kimenteniük a romhalmaz alól, tizennégy személyt kórházban ápolnak. A tragédiában legkevesebb huszonnégy halálos áldozata van. "Feltehetőleg mintegy ötven embert lehet még a félig leomlott épület romjai alatt, keresésük folyamatban van" - mondta Jurij Vorobjov, a rendkívüli helyzetek minisztériumának miniszterhelyettese az orosz NTV televízióban kedd este - adta hírül az MTI.

A romok alatt rekedt emberek mentése jelenleg is folyik, a tűzoltók és a mentőegységek daruval és puszta kézzel igyekeznek félrehúzni az egymásra esett betonlapokat. A munkálatokat minden félórában felfüggesztik, hogy meghallgassák a túlélők segélykiáltásait. A kora reggeli órákban 70 fős keresőkutyás egység érkezett Moszkvából, hogy segítsen a mentésben.

Oroszországban az utóbbi időben több halálos baleset is történt, melyeket kivétel nélkül a biztonsági előírások be nem tartása miatt szivárgó gáz okozott. Vasárnap egy 12 emeletes moszkvai épületben történt gázrobbanás, melynek 2 halálos áldozata volt. A múlt hónapban pedig 17 ember halt meg egy szibériai város kávézójában, ugyancsak szivárgó gáz okozta robbanás miatt.