Szerbek és albánok is tüntettek Koszovóban

Miközben a szerbek tiltakoztak és utakat zártak le kedden Koszovóban egy fiatal nemzettársuk megsebesítése miatt, a tartomány számos településén albánok tüntettek, követelve az egykori gerillaharcosok szabadon bocsátását.

Pristinában és 27 másik koszovói településen tiltakoztak az albánok azt követelve, hogy az ENSZ-misszió (UNMIK) engedje szabadon az egykori gerillaszervezet, a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) összes börtönbe vetett tagját. Követelték továbbá, hogy Harri Holkeri misszióvezető hagyja el a tartományt, mert Koszovó népének vannak saját vezetői.

A legnagyobb, több ezres tüntetés a pristinai nemzeti színház előtt volt. Minden tömegmegmozduláson felolvasták ugyanazt a levelet, amely arra figyelmeztette az UNMIK-ot, hogy Koszovó népének fogytán a türelme, ezért hagyjon fel a volt "szabadságharcosok" üldözésével. A tiltakozók hevesen bírálták a koszovói kormányt is, amiért párbeszédbe elegyedett Belgráddal, s "ezzel belegázolt azok vérébe, akik Koszovó függetlenségéért adták életüket".

Az UCK a szerb karhatalmi erők ellen harcolt az öt évvel ezelőtti válság idején. A konfliktus után a gerillaszervezet feloszlott. Az ENSZ-hatóságok az utóbbi egy-két évben számos egykori gerillaharcost tartóztatottak le és ítéltek el háborús bűncselekmények és más súlyos bűntények miatt.

Az albánok tüntetéseivel egy időben Koszovó középső részén a szerbek blokád alá vettek két főutat, amiatt tiltakozva, hogy ismét támadás ért egy szerb fiatalt. A 18 éves Jovica Icicre háromszor lőttek rá feltehetően albán szélsőségesek. A fiatalember gyomortájékon és a karján megsebesült.

Kedd este a szerbia-montenegrói külügyminiszter a leghatározottabban tiltakozott az ENSZ Biztonsági Tanácsánál a támadás miatt. Belgrád szerint az újabb tragikus esemény ismét azt bizonyítja, hogy négy évvel a békefenntartó haderők bevonulása után Koszovóban a szerbek számára még mindig nem jöttek létre a minimális biztonsági körülmények sem.