Megszakadt a tárgyalás Ciprus újraegyesítéséről

Megszakította a ciprusi görög féllel ENSZ-védnökség alatt folyó tárgyalásokat Rauf Danktas, a ciprusi török népcsoport vezetője.

Rauf Denktas ciprusi török vezető szerdán Nicosiában jelezte, hogy nem vesz részt a Görögország és Törökország bevonásával folytatandó tárgyalások következő fordulóján. Mint a török televízióban kijelentette, nem hiszi, hogy változna a helyzet, és ezért nem utazik el Svájcba. 

A megosztott földközi-tengeri szigetország két népcsoportja közötti tárgyalások célja Ciprus újraegyesítése az ország május elsejei európai uniós csatlakozása előtt. Alvaro de Soto, az ENSZ ciprusi különmegbízottja úgy nyilatkozott, hogy Görögország és Törökország bevonása a tárgyalásokba elengedhetetlenné vált, mivel március 22-re nem lehet tisztázni valamennyi nyitott kérdést. Akkor kell ugyanis áttérni Kofi Annan ENSZ-főtitkár újraegyesítési tervének következő fokozatára.

A perui de Soto hétfő óta külön-külön üléseken találkozott Taszosz Papadopulosszal, a többségi görög lakosság képviselőjével, és Denktassal. Ha a ciprusi görögök és törökök március 22-ig nem egyeznek meg, Annan ENSZ-főtitkár tervei szerint a két "anyaországot" is be kell vonni. A négyoldalú tárgyalások március 24-én a svájci Luzernban kezdődhetnének. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK