Immár harmincegy halottja és több mint ötszáz sebesültje van a második napja tartó etnikai villongásoknak Koszovóban - jelentette be csütörtök este a koszovói ENSZ-igazgatás (UNMIK). A Belgrádban folytatódó rendzavarások miatt bezárt ideiglenesen az Egyesült Államok belgrádi nagykövetsége.

A dél-szerbiai tartományban nem hagyott alább az erőszak, az albánok sorra támadják meg azokat a településeket, ahol még maradtak szerbek, és egyre több ortodox vallási szentély és felbecsülhetetlen értékű középkori műtárgy válik lángok martalékává.

A KFOR megakadályozta, hogy az albánok behatoljanak a tartomány északi részében fekvő Suvo Do faluban, ahol közel háromszáz szerb él. Válságos a helyzet a Pristinától délre fekvő Lipljanban: az albánok be akarnak törni egy ortodox templomba, ahol közel háromszáz környékbeli szerb lelt menedékre, finn békefenntartók oltalma alatt. A nyugat-koszovói Prizrenből és környékbeli falvakból közel száz szerbet menekítettek ki csütörtök este, s magában Prizrenben 26 szerb ház, illetve hat ortodox templom és kolostor égett le. Pristina központjában és a fővárostól északra fekvő Vucitrnban az esti órákban lángokban állt egy szerb templom.

Gregory G. Johnson tengernagy, a NATO dél-európai erőinek főparancsnoka Pristinában kijelentette, hogy a koszovói erőszakcselekmények "összehangoltak és szervezettek". Az eseményekből legalábbis arra lehet következtetni szerinte, hogy az incidensek egy mintát követnek.

Csütörtökön ülésezik az ENSZ Biztonsági Tanácsa, s Boris Tadic szerbia-montenegrói védelmi miniszter Johnson tengernagy tudomására hozta: a hadsereg készen áll arra, hogy a koszovói szerbek védelmére kelljen, amennyiben a BT erre engedélyt ad.

"Várjuk az ENSZ BT döntését" - mondta Tadic, aki szerint Koszovóban még nem ért véget az erőszak, s hírszerzési információk szerint az albánok három szerb falu megtámadására készülnek. A miniszter szerint a Koszovóval határos dél-szerbiai térségben is szélsőségesek fokozott tevékenységét észlelték.

Forrás: MTI
Rendőröket támadtak Belgrádban az albán nagykövetségnél

Nem értek véget a rendbontások Belgrádban sem. Csütörtök este az Egyesült Államok belgrádi nagykövetsége előtt ismét több százan tüntettek, tiltakozásul Washington koszovói politikája ellen. A szerb rendőrök nagy erőkkel vannak jelen a követségnél, távol tartják a tüntetőket az épülettől.

Az amerikai külképviselet csütörtök este ideiglenesen bezárt. A követség közleményében arra intette a Szerbiában tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy kerüljék a nyilvános összejöveteleket és helyeket, lehetőleg ne használjanak tömegközlekedést és taxit. A követség szerint Szerbia-szerte várhatóan folytatódnak a tüntetések a koszovói események miatt, s a tiltakozók célpontja amerikai és más országok érdekeltségei lehetnek.