Tizennégy halálos áldozat Koszovóban

Drámai a helyzet Koszovóban, ahol az erőszak csütörtök éjszaka átterjedt majd minden szerbek lakta településre: az albánok felgyújtják a szerbek otthonait és templomait, menekülésre kényszerítve őket.

A tartomány északi részén fekvő Kosovska Mitrovicán szerdán kirobbant - egyes források szerint összesen már 14 halálos áldozatot követelő - zavargások láncreakciót váltottak ki, de a belgrádi politikai vezetők szerint nem spontán, hanem jól kitervelt akciókról van szó. Boris Tadic védelmi miniszter közölte, hogy Koszovóban "szervezett terrorizmus" zajlik a szerbek ellen.

A belgrádi tömegtájékoztatás szerint számos városban égnek szerb otthonok, sok helyütt ortodox templomok és kolostorok is lángokban állnak. Az albánokat nem tudják megállítani sem politikai vezetőik, sem pedig a tartományi ENSZ-misszió rendőrei, de a békefenntartó haderő (KFOR) katonái sem.

A Pristina melletti Koszovó Poljén több tucat házat gyújtottak fel az albánok, megtámadták a szerb kórházat, ég mindkét ortodox templom, a szerbek pedig pánikszerűen menekülnek. A dél-koszovói Prizren központjában ég a középkori Szent György pravoszláv templom, illetve az ugyancsak középkorban épült Szent Arkangyal kolostor, továbbá az ortodox papi szeminárium épülete. Prizrenben összesen hatvan idősödő szerb él, sorsuk egyelőre ismeretlen.

A Pristina mellett Caglavicában továbbra is pattanásig feszült a helyzet. Éjfél előtt amerikai békefenntartók vonultak be a faluba közel harminc páncélozott harci járművel, hogy kimentsenek az albánok gyűrűjéből tíz megsebesült békefenntartót. Caglavicában egy tucatnyi szerb házat gyújtottak fel és megannyi ENSZ-gépkocsi lángokban áll.

A Beta belgrádi hírügynökség rendőrségi forrásokra hivatkozva közölte, hogy Pristinától délre fekvő Lipljanban meggyilkoltak négy szerbet, az albánok sorba törnek be a szerbek otthonaiba, majd felgyújtják házaikat. Zavargások törtek ki az éjszaka a tartomány keleti részén fekvő Kosovska Kamenicán is, békétlen a helyzet a Pristina mellett Gracanicában és a környékbeli falvakban. Vészjósló a Tanjug belgrádi hírügynökség híre, miszerint Drenica városából 13 busszal fegyveres albánok indultak Kosovska Mitrovicába.

Szerda késő este Belgrádban több ezren tiltakoztak a koszovói erőszak ellen, a szerbia-montenegrói külügyminisztérium előtt - hajnali közlések szerint a tüntetők egy része a rendőrséggel is összetűzött, sérültek is vannak. Tüntettek Újvidéken, Jagodinában, Borban és Nisben, ahol a tiltakozók felgyújtottak egy dzsámit.

Goran Svilanovic külügyminiszter az éjszaka folyamán Belgrádban tárgyalt az ENSZ BT és a nemzetközi balkáni összekötőcsoport országainak belgrádi nagyköveteivel. Tájékoztatta őket arról, hogy szinte minden koszovói szerb enklávét albán szélsőségesek vettek körbe. Svilanovic követelve a BT azonnali összehívását, és határozott lépések megtételét az erőszak megfékezésére. Belgrádban szerda este összeült a szerbia-montenegrói legfelsőbb védelmi tanács.

Svetozar Marovic szerbia-montenegrói államfő Kofi Annan ENSZ-főtitkárt szólította fel az erőszak megfékezésére, s erre kérték honfitársaikat a koszovói albán vezetők, Ibrahim Rugova tartományi elnök és Bajram Rexhepi kormányfő.

KAPCSOLÓDÓ CIKK