Az azonos neműek közötti házasság engedélyezését tervezik Spanyolországban a vasárnapi választásokon győztes aszocialisták. A leendő spanyol kormányfő ugyanakkor nem jelölt meg határidőt az intézkedés végrehajtására.

A leendő szocialista párti spanyol kormány hamarosan törvényjavaslatot nyújt be, amelyben hivatalosan is engedélyeznék az egynemű párok házasságát. Jose Luis Rodriguez Zapatero a vasárnapi választásokon nyertes szocialisták kormányfő-jelöltje erről a spanyol Telecinco nevű televízióban beszélt csütörtök este. Mint közölte, az azonos neműek közötti házasság lehetővé tétele egy "modern és toleráns társadalom" ismertetőjele.

A múlt vasárnapi választásokon vesztes konzervatív kormány eddig több alkalommal is elutasította a hasonló kezdeményezéseket. A szocialistáknak viszont kampányígéreteik között is szerepelt a melegházasságok legalizálása. Zapatero ugyanakkor nem nevezett meg határidőt a törvény benyújtására - írja a BBC News.

A melegek közötti házasság engedélyezése - melyet többek között a Vatikán is ellenez - több államban okozott heves vitákat. Legutóbb az Egyesült Államokban, ahol San Franciscóban és más településeken helyi polgármesterek engedélyezték az azonos neműek házasságát, amit viszont a központi kormányzat nem nézett jó szemmel, s végül sikerült is keresztülvinni betiltásukat.