Feltehetően az al-Kaida terrorszervezet fő ideológusa is azok között van, akiket pakisztáni csapatok kerítettek be az ország Dél-Vazirisztán nevű tartományában. A bekerített 400 terroristával a pakisztáni hadsereg pénteken heves tűzharcban állt. A hadsereg a heves ellenállás miatt több ezer fős erősítést vezényelt a harcok színhelyére. Az USA védelmi minisztériumában arra figyelmeztettek, hogy az al-Kaida egyik vezető személyének esetleges elfogása, bár nagy győzelem lenne, de nem szüntetné meg a terrorfenyegetést. A tálibok ugyanakkor azt közölték, hogy Zavahiri bin Ladennel együtt Afganisztánban van.

Feltehetően Ajman al-Zavahiri, az al-Kaida terrorszervezet fő ideológusa is azok között a harcosok között van, akiket a pakisztáni haderő kerített be Dél-Vazirisztánban. Hivatalos pakisztáni források egyelőre nem erősítették meg a hírt, a hadművelet kapcsán Musaraf elnök eddig csak egy "nagy értékű célpontról beszéltek". Saukat Szultan vezérőrnagy, a pakisztáni hadsereg szóvivője a hadműveletről szóló sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy Zavahiri is a bekerítettek között van-e, mosolyogva csak annyit választolt: "Talán. Talán." - írja a CNN.

A bekerített terroristákkal a pakisztáni hadsereg pénteken heves tűzharcban állt. A hadsereg a heves ellenállás miatt több ezer fős erősítést vezényelt a harcok színhelyére. A határ túloldalán Afganisztán is erősítéseket küldött a térségbe, hogy elzárják az utat az esetleg menekülő iszlámisták elől, nehogy szétszóródhassanak Afganisztánban.

Saukat Szultan szóvivő közölte, hogy becslések szerint 400 főnyi iszlámista fegyverest kerítettek be az Afganisztánnal határos Dél-Vazirisztán törzsi tartománynak egy 5-10 kilométer széles övezetében. A pakisztáni csapatok négy napja indították meg a támadást a terroristák ellen.

Az egyiptomi állampolgárságú Ajman al-Zavahri Oszama bin Laden al-Kaida vezér szellemi vezetője és orvosa. Az Egyesült Államok szerint ő volt a kitervelője az 1998-ban a kenyai és a tanzániai amerikai nagykövetségek ellen végrehajtott merényleteknek. Ugyanakkor az USA-ban feltételezik, hogy a 2001. szeptember 11-i merényletek megszervezésében is részt vett. Ha Pakisztánban elfogják, valószínű, hogy Amerika a terrorvezető kiadatását kéri majd. Az amerikai képviselőház megduplázta a Zavahri fejére kitűzött 25 millió dolláros vérdíjat.

A gyűrű pénteken reggel zárult be az al-Kaida harcosai körül, akik a hegyes terepen megerősített állások mögé húzódtak. A pakisztáni csapatok csütörtökön helikopterekről lőtték a területet. Az al Kaida harcosok ugyanakkor aknavetőkkel viszonozták a tüzet.

A pakisztáni csapatok negyvennyolc órás határidőt szabtak az al-Kaida harcosoknak, hogy tegyék le a fegyvert. "Akik ott vannak, szeretnek harcolni, szeretnek meghalni. Az egyetlen dolog, amit tehetünk, hogy megvárjuk, történik-e valami 48 óra alatt." - mondta Ahmed Rasid sejk, pakisztáni tájékoztatási miniszter. A harcokban eddig huszonöt terrorista, és tizenöt pakisztáni katona vesztette életét.

Musaraf elnök szerint, ha a pakisztáni támadás megindul, kemény harcokra kell számítani. "Kivetettük a hálót, de nagyon erős, beásott állásaik vannak. Szinte minden ház erődként szolgál. Sárerődök... És minden ilyen erődöt megszállás alatt tartanak" - jelentette ki az elnök.

Ugyanakkor katonai szakértők attól tartanak, hogy a körbevett al-Kaida csapat sikeresen kicsúszhat a gyűrűből. Feltételezésüket arra alapozzák, hogy a pakisztáni csapatok által körülvett terület viszonylag nagy, körülbelül 25 négyzetkilométer. Ugyanakkor a hegyes terepen a katonák nem tudják teljesen lezárni az ostromgyűrűt.

Terrorszakértők szerint Zavahiri elfogása nagy csapást jelentene az al-Kaida terrorhálózatra. Olyan feltételezések is napvilágra kerültek, hogy Oszama bin Laden is a közelben tartózkodhat. Az amerikai külügyminisztérium azonban nyugalomra intette a terrorvezér elfogásával kapcsolatos találgatások kapcsán - írja a BBC News. "Bárki, aki azt hiszi, hogy bin Laden elfogása az al-Kaida végét jelenti, nem érti a szervezet működését" - jelnetette ki Paul Wolfowitz védelmi miniszter helyettes.

Ugyanakkor Abdul Szamad, az Afganisztáni tálibok szóvivője telefoninterjúban tudatta a világgal, hogy bin Laden és Zavahiri biztonságban vannak Afganisztánban - tájékoztat az MTI. A Dél-Vazirisztáni hadműveletről szólva a szóvivő kijelentette, hogy az "csupán az amerikaiak és a pakisztáni hadsereg propagandája, hogy aláássák a tálibok morálját".