Megtalálták a bombák időzítő szerkezetéül szolgáló mobiltelefon egy darabját annál a marokkói férfinál, akit a madridi vonatrobbantások értelmi szerzőjének tartanak. A spanyol bíróság elrendelte az eddigi öt őrizetbe vett gyanúsított letartóztatását. Az őrizetbe vett emberek valószínűleg kapcsolatban álltak az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal. A madridi merényletekben a legfrissebb jelentések szerint 202 ember vesztette életét. Eközben az angol rendőrség bejelntette: kapcsolat volt London és a madridi robbantók között.

Már kézzelfogható bizonyíték is utal arra, hogy a múlt szombaton elfogott marokkói Dzsamal Zugam volt a madridi robbantássorozat értelmi szerzője. A nyomozók a 30 éves férfi madridi üzletében lefoglalták egy mobiltelefon letört fedéldarabját, amely pontosan illeszkedik az egyik fel nem robbant pokolgéphez gyújtószerkezetként erősített, csorba maroktelefonhoz. A marokkói és cinkosai elleni első tényleges bizonyítékról az El País című napilap számolt be pénteki számában.

A nyomozást vezető vizsgálóbíró, Juan del Olmo pénteken elrendelte az előző nap kihallgatott első öt gyanúsított letartóztatását. Zugamot és két marokkói bűntársát gyilkossággal, gyilkossági kísérlettel, valamint terrorszervezetben való részvétellel vádolják - jelentette az RNE állami rádió. Két indiainak cinkosságot rónak a terhére.

A március 11-én elkövetett vonatrobbantások óta összesen 11 gyanúsítottat vettek őrizetbe, közülük heten marokkóiak. Egy Oviedóban elfogott spanyol állampolgárt a robbanóanyag beszerzésével gyanúsítanak. Valószínűleg egy észak-spanyolországi bányából vagy kőfejtőből lopta el a robbanószert. Az őrizetbe vett marokkóiak feltehetően ahhoz az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal összeköttetésben álló terrorcsoporthoz tartoznak, amelynek számlájára írják a tavaly májusban Casablancában elkövetett, 45 ember életét kioltó merényletet.

A 2001 novemberében szétzúzott spanyolországi al-Kaida-sejt vezetője, a szíriai születésű Imad Eddin Barakat Jarkasz, fedőnevén Abu Dahdah, újabb kihallgatásán bevallotta, hogy ismerte Zugamot. Az al-Kaida spanyolországi sejtje közreműködött az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadások előkészítésében. A madridi merényletekben a legutóbbi veszteségmérleg szerint 202 ember halt meg és több mint 1750 megsebesült.