Az amerikai védelmi miniszterhelyettes szerint Oszama bin Ladennek, az al-Kaida terrorhálózat fejének elfogása "rettentően" jó lenne, de nem szüntetné meg rendkívül szerteágazó terrorhálózatát. A védelmi miniszter helyettese ezt azt követően mondta, hogy a képviselőház 50 millió dollárra megduplázta a bin Laden fejére kitűzött vérdíjat.

 

Forrás: MTI
Már 50 millió dollárt adnának Oszamáért

"Nyilvánvalóan bin Laden elfogása rettenetesen jó lenne, de az, aki úgy gondolja, hogy ez az al-Kaida végét jelezné, nem érti, hogyan dolgoznak a terroristák" - mondta Paul Wolfowitz, amerikai védelmi miniszter helyettese csütörtökön a PBS amerikai rádióban. Az interjú nem sokkal azután került adásba, hogy a képviselőház 50 millió dollárra megduplázta a bin Laden fejére kitűzött vérdíjat.

 

"Nagyon decentralizáltan működnek, hogy olyan típusú öldöklést vihessenek végbe, amilyennek Spanyolországban voltunk tanúi. Nincsenek túl sokan. Nincs szükségük Afganisztán támogatására, ezért egyenként kell felkutatni őket" - tette hozzá.

 

Az amerikai védelmi miniszterhelyettes úgy vélte: Ajman az-Zavahiri, az al-Kaida második számú vezetőjének elfogása, akit állítólag pakisztáni katonák csütörtök este bekerítettek az afgán határ közelében, nagy csapás lenne a terrorszervezetre nézve. "Óriási lenne - tette hozzá. "Az-Zavahiri az egyiptomi Iszlám Dzsihád vezére volt, a legnagyobb terrorszervezeté, amely beolvadt az al-Kaidába" - emlékeztetett, de a csodavárástól óva intette honfitársait.

 

Wolfowitz egyúttal bírálta José Luis Rodríguez Zapatero leendő spanyol miniszterelnök döntését, hogy kivonja az Irakban szolgáló spanyol katonákat, hacsak nem helyezik a megszállást az ENSZ felügyelete alá. "Olyan helyzetbe hozta magát, hogy sajnálatos módon úgy tűnik, mintha meg akarná jutalmazni a terrorizmust" - jelentette ki. "A spanyolok bátor emberek...Nem hiszem, hogy megszöknek az ellenség elől. A baszk terroristák sem futamították meg őket. Remélem, nem fognak elfutni ezek elől az emberek elől sem" - tette hozzá. A szocialista kormányfő ígéretének beváltása "megnyugtatná a terroristákat", ami "valóban nagyon szerencsétlen" lenne - vélekedett Wolfowitz.