Rálőttek pénteken Csen Sui-bian tajvani elnökre, aki a szombati elnökválasztásra kampányolt. A támadásban a tajvani alelnöknő is megsérült. Az elnököt hasi sérüléssel ápolták, de helyi idő szerinzt péntek este már elhagyta a kórházat. A támadás miatt minden résztvevő felfüggesztette váalsztási kampányát.

Rálőttek Csen Sui-bian tajvani elnökre, aki kampánykörúton tartózkodott szülővárosában, a dél-tajvani Tajnanban. Az elnök és alelnöke Annette Lu éppen egy nyitott autóban hajtott át a városon, amikor eldördültek a lövések. Az egyelőre nem ismert, hogy összesen hány lövést adtak le az ismeretlen támadók, de az elnököt a hasán, alelnökét pedig a bokáján sebesítette meg egy-egy golyó. Az első jelentésekben még arról is szó volt, hogy petárda találta el őket.

Csen állapota nem súlyos, helyi idő szerint pénteken este már elhagyta a tajnani kórházat. - írja a BBC News.

Tajvanon szonbaton tartanak elnökválasztást és népszavazást, amivel kapcsolatosan komoly krízistől tartanak a szakértők. A merényletek miatt azonban egyelőre felfüggesztették a választási kampányt. Az ellenzéki Lien Csan legfőbb kampányígérete, hogy normalizálja a megromlott tajvani-kínai kapcsolatokat. Csen Sui-bian elnök azonban nem békülne Kínával, ami komoly összeütközéshez vezethet a két ország között.