Rendkívüli intézkedéseket foganatosítottak az észak-koszovói Kosovska Mitrovica albánok lakta részében, ahol a NATO vezette békefenntartók (KFOR) teljesen szabadkezet kaptak a biztonság szavatolásában.

Derek Cheppel, a tartományi ENSZ-igazgatás (UNMIK) szóvivője közölte péntek este, hogy Mitrovica déli negyedében "egyfajta rendkívüli állapotot" vezettek be, azaz a KFOR saját belátása szerint dönthet a teendőkről, ha ismét zavargások törnének ki a város albán entitásában.

Pipper Horst KFOR-szóvivő magyarázata szerint a haderő északkeleti dandárjának parancsnoka saját hatáskörében dönthet arról, hogy milyen eszközökhöz nyúl az erőszak megfékezése végett. A városból kitelepítették az ENSZ-személyzet nagy részét egy francia támaszpontra, s csak Kakuk György regionális ENSZ-szóvivő maradt ott néhány ENSZ-rendőr társaságában.

A három napja kezdődött erőszakhullám éppen Mitrovica déli részéből indult el: szerdán az albánok behatoltak a város északi, szerbek lakta negyedébe, tűzharc robbant ki, amelyben hét személy életét vesztette, és több tucatnyian megsebesültek. A mitrovicai zavargások láncreakciószerűen átterjedtek a tartomány minden városára, ahol szerbek laktak. Az elmúlt két napban az albánok többször megkíséreltek ismét átjutni a szerb entitás területére, de a KFOR és az ENSZ-rendőrség ezt megakadályozta.

Mitrovicán pénteken feszült volt a helyzet: KFOR-katonák és ENSZ-rendőrök átkutattak három albánok lakta háztömböt, ahonnan lövéseket adott le valaki a nemzetközi haderő katonáira. Isabella Karlovitz UNMIK-szóvivő péntek este közölte, hogy a KFOR katonái lelőtték az orvlövészt.

Orosz minisztert utazik Szerbiába

A koszovói erőszak miatt Szerbia-Montenegróba utazik Szergej Sojgu, a polgári védelem ügyeiben, a rendkívüli helyzetek megoldásában és az elemi csapások következményeinek felszámolásában illetékes orosz miniszter - jelentette be pénteken az orosz külügyminisztérium. Moszkvai közleményében a tárca élesen elítélte a koszovói zavargásokat, és sürgette, hogy annak kirobbantóit és ösztönzőit kutassák fel és büntessék meg. Sojgu látogatásának pontos időpontját nem közölték. Oroszországot a szláv gyökerek és az ortodox vallás miatt szoros kulturális szálak fűzik a szerb néphez. Elítélte a koszovói erőszakot az orosz parlament is.