Kosovska Mitrovicában pénteken délben több hatalmas robbanás hallatszott. Az egyiket a NATO katonák okozták, akik egy albánok lakta betonház kapuját robbantották be, mivel onnan többször rájuk lőttek. A katonák lelőttek egy albán orvlövészt, az akcióban több albán megsérült. Közben bejelentették, hogy Németország 600 fős erősítést küld Koszovóba, ahol az utóbbi évek legvéresebb etnikai zavargásai dúlnak. A főleg szerbeket ért atrocitások miatt Belgrád koszovói politikájának felülvizsgálatával fenyegetőzik.

Hatalmas robbanások hallatszottak péntek délben a három napja forrongó Kosovska Mitrovicában - jelentette egy újságíró a városból. A város déli részéből, ahol az újságíró tartózkodott, nem lehetett megállapítani, hogy pontosan hol történt a robbanás, csak azt, hogy a város főleg szerbek lakta északi negyedéből jött a hang. Az egyik detonációt a NATO-csapatok okozták, akik az Ibar folyó szerb oldalán álló albánok lakta betonházban kezdtek razziázni péntek reggel, mert onnan többször is rájuk lőttek az elmúlt napokban. A szerb B92 rádió honlapjának jelentése szerint a francia alakulatok berobbantották az egyik épület kapuját, hogy bejussanak. A robbantásban számos albán megsérült.

A NATO katonák lelőttek egy orvlövészt a városban, aki előzőleg rájuk tüzelt - jelentette a B92. Az incidens a város északi, főleg szerbek lakta negyedében történt, ahol azonban albánok is élnek. Az orvlövész albán nemzetiségű volt a Tanjug hírügynökség szerint.  

Eközben döntés született arról, hogy 600 katonát küld erősítésként Koszovóba a NATO kérésére Németország. A katonákat szombaton vezénylik a Szerbia-Montenegróhoz tartozó, de nemzetközi felügyelet alatt álló tartományba. Az erősítéssel együtt 3800 főre emelkedik az itt állomásozó német katonák száma. A németek mellett mások is küldenek erősítést, a britek 150 fős alakulata már meg is érkezett, a franciák 400 főt küldenek hamarosan - jelentette az MTI.

Szerbia fenyegetőzik

A szerbek péntek reggel bejelentették, hogy újragondolják koszovói politikájukat, ha a nemzetközi békefenntartók nem képesek ellátni a feladatot, amit rájuk bíztak az albánok és szerbek lakta tartományban. Ezt Szerbia-Montenegró védelmi minisztere közölte péntek reggel. Boris Tadic szerint "ha a KFOR képtelen teljesíteni kötelezettségét", amit az 1244-es ENSZ-határozatban és a kumanovói megegyezésben írtak elő, "fenntartjuk a jogot, hogy felülvizsgáljuk koszovói politikánkat".

Tadic azt követően beszélt erről, hogy Pozsonyban találkozott brit kollégájával, Geoff Hoonnal és Jaap De Hoop Scheffer NATO-főtitkárral. Tadic szerint hiába vetette fel, hogy a szerbia-montenegrói hadsereg egységei csatlakozzanak a KFOR-alakulatokhoz, a nyugati vezetők ezt visszautasították - jelentette a B92 rádió honlapja.

Már 31 halott

Péntek hajnalra már 31 halálos áldozata és több mint félezer sebesültje volt a koszovói etnikai zavargásoknak. A sérültek közül 96-an a KFOR tagjai közül valók. Legalább 16 ortodox templomot és szent helyet gyújtottak fel vagy pusztítottak el a dühöngő albánok, számos más szerb épülettel, lakóházzal egyetemben. A nemzetközi katonai egységek szerbek százait evakuálták a tartomány több helyéről is.

Az ENSZ biztonsági tanácsa csütörtökön elítélte az erőszakos cselekedeteket, és kijelentette, hogy a nemzetközi közösség továbbra is kitart az albánok és szerbek lakta tartomány többnemzetiségű volta mellett. A nemzetközi szervezet közben a helyzet veszélyessége miatt evakuálta munkatársait Kosovska Mitrovicából, ahol a zavargások kitörtek.

Negyedik napja tart az erőszak

A városban pénteken vagy 300 NATO-katona és csendőr kezdett razziába. A franciák orvlövészeket keresnek a folyó szerbek lakta oldalán álló albán betonházakban, mivel éjjel lövéseket adtak le a NATO-csapataira ebből az irányból. A lövések feltehetően megsebesítettek egy békefenntartót. Koppenhága közben cáfolta azokat a feltételezéseket, hogy egy dán békefenntartó életét vesztette a zavargásokban.

Csütörtökön este az albánok heves összetűzésbe bonyolódtak a tartomány rendjére ügyelő nemzetközi békefenntartó erőkkel Lipljanban is. A hőzöngő tömeg a városközpontban álló Vavadenje Monostort akarta felgyújtani, amit finn, cseh és amerikai békefenntartók közös csapata igyekezett megakadályozni. Az albánok ezt követően a helyi rendőrőrs ellen fordultak, amit gránátokkal dobáltak meg, majd több házat is felgyújtottak a városban - számolt be róla a B92.

Ehhez hasonló események Koszovó-szerte ismétlődnek az etnikai zavargások három nappal ezelőtti kitörése óta. Az erőszak azt követően kezdett elharapózni, hogy három albán gyerek belefulladt az Ibar folyóba Kosovska Mitrovicában. Az albánok szerint a gyerekeket szerbek kergették a halálba. A koszovói nemzetközi rendőrség szerint ugyanakkor a támadások nem spontán alakultak ki, hanem egy központból irányítják őket.

[origo]