Három hónap alatt 900 ezer ember tűnt el az orosz választók névjegyzékéből. A meglepő adatra hivatalos magyarázat egyelőre nincs, szakértők és a választás tisztaságát ellenőrző szervezetek szerint a Kreml "apró statisztikai trükkökkel" kívánta növelni a választáson részt vevők számát és az újjáválasztott Putyin elnök legitimitását.

Az orosz Központi Választási Bizottság végleges adatai szerint 2003 december 7-én, az országgyűlési választások napján 108 906 244 regisztrált választópolgár volt Oroszországban. Bár a múlt heti elnökválasztásról végleges adatokat csak a jövő héten tesznek közzé, az előzetes adatok szerint március 14-én már csak 108 000 000 választópolgárt tartottak nyilván - írja a The Moscow Times.

Demográfiai adatokkal a különbség a lap szerint nem magyarázható, mert a két időpont között az Állami Statisztikai Bizottság adatai szerint ugyan 595 ezren meghaltak, de mintegy 600 ezren betöltötték 18. életévüket, így választók és választhatók lettek.

Nyina Kuljasova, a választási bizottság illetékes tagja sem adott hivatalos magyarázatot a meglepő jelenségre.

Az öregeket és a fiatalokat kihúzták a névjegyzékből

A kampány utolsó heteiben Putyin és stábja már csak a minél nagyobb választási részvétel érdekében kampányolt, mert az elnök győzelmét mindenki biztosra vette. Ezért a Kreml utasította a helyi választási bizottságokat, hogy a szavazók névjegyzékéből húzzák ki a legöregebbeket, az igazoltan külföldön lévőket, a legfiatalabbakat, és azokat, akik nem vettek részt a decemberi képviselő-választáson - nyilatkozta a lapnak Nikolaj Petrov, a Carnegie Moscow Center választási elemzője.

A szakértő szerint így összesen 1,5 millió névvel rövidült a lista, később azonban a szavazáson mégis részt vevő mintegy 600 ezer ember nevét visszaírták. Petrov szerint a manipulációk 1,2-1,5 százalékkal növelték a részvételi arányt az elnökválasztáson, amely az előzetes adatok szerint 64,3 százalékos volt.

Az elemző sejtését jó néhány adat megerősíti. A választás tisztaságán őrködő Golosz nevű civil szervezet adatai szerint Szamarában 4,7, Sztavropolban majdnem 5 százalékkal rövidítették meg a választók jegyzékét, míg a szervezethez Irkutszkból és Krasznodarból is fordultak választópolgárok azzal a panasszal, hogy nevük nem szerepel a hivatalos listán.

Szergej Glazjev elnökjelölt csapatához a választások napján panasszal fordult az egyik moszkvai körzet választási bizottsági tagja, aki közölte: felettesei arra utasították, hogy az 1924-nél korábban születetteket, és az egy évnél régebbi közüzemi tartozással rendelkezőket húzza ki a választói névjegyzékből.

A szavazást Vlagyimir Putyin elnök fölényesen, a voksok 71,2 százalékával nyerte.