A jelenleg is hivatalban lévő elnök bejelentette győzelmét a szombati tajvani elnökválasztáson. Kihívója vitatja az eredményeket és a választás érvénytelenítését követeli.

A Demokratikus Haladó Párt bejelentette Csen Suj-pien (Chen Shui-bian) győzelmét a szombati tajvani elnökválasztáson. A hivatalban lévő államfő kihívója, Lien Csan (Lien Chan) vitatja az eredményeket és a választás érvénytelenítését követeli.

Csen győzelmét pártja nemzetközi kapcsolatokért felelős parlamenti képviselője hirdette ki. A helyi tévécsatornák ugyancsak arról számoltak be az összes szavazat összeszámlálása után, hogy a leköszönő elnök hajszálnyi különbséggel megnyerte a választást. A nem hivatalos eredmények szerint Csen alig 27 ezer vokssal kapott többet a Kuomintangot vezető ellenfelénél úgy, hogy 300 ezer szavazatt érvénytelennek nyilvánítottak. Az eredmény 13 millió szavazat összeszámlálása után született - adta hírül a CNN.

A hivatalban lévő elnök ellen pénteki kampánykörútján merényletet kíséreltek elkövetni. Elemzők szerint a támadás hozhatott ugyan néhány rokonszenvszavazatot a megsebesített Csennek, nagyban mégsem befolyásolja a végeredményt, mert a választópolgárok a hetek óta tartó kampányban felvázolt politikai irányvonal alapján döntötték el, hogy kinek szavaznak bizalmat. Lien Csan ezzel szemben úgy véli, hogy a merényletkísérlet, amelyre eddig az ország hatóságai nem adtak semmilyen magyarázatot, befolyásolta a választókat.