Kofi Annan és felesége, Nane Annan, a magyar zsidók ezreinek életét megmentő Raoul Wallenberg unokahúga is megjelent azon az ünnepélyes megemlékezésen, amelyet vasárnap tartottak a New York-i Park East-zsinagógában a magyarországi holokauszt közelgő 60. évfordulója alkalmából.

Az ENSZ-főtitkár jelenlétével világossá tette, hogy bár a megemlékezés a magyarországi holokausztról szól, de természetesen az a legfontosabb üzenete, hogy megengedhetetlen a diszkrimináció bármilyen formája - emelte ki Simonyi András washingtoni magyar nagykövet.

 

A megemlékezésen Arthur Schneier rabbi, a Lelkiismeret-vizsgálat Alapítvány - a felekezetek közötti kölcsönös türelmet hirdető vallásközi szervezet - elnöke üdvözölte az egybegyűlteket, majd többek között Alan G. Hevesi, New York állam főszámvevője mondott beszédet a mintegy 300 fős hallgatóság előtt.

 

Részt vett a megemlékezésen az Egyesült Államok kongresszusának néhány képviselője.New York város pénzügyi főtanácsosa felolvasta Michael Bloomberg polgármester üzenetét, amellyel ez év március 21-ét a magyarországi holokauszt emléknapjává nyilvánította.