Arab újságírók tüntettek az iraki fővárosban, amiért amerikai katonák korábban lelőtték egy arab tévé két munkatársát. Az amerikai külügyminiszter bocsánatot kért a katonák hibájáért.

Több tucat iraki és más arab újságíró vonult utcára vasárnap Bagdadban azt követelve, hogy az amerikai hadsereg büntesse meg az al-Arabíja televízió két munkatársának gyilkosait. Amerikai katonák csütörtök este Bagdad belvárosában lőtték le a dubaji székhelyű al-Arabíja arab hírtelevízió két munkatársát.

"Vizsgálatot követelünk, és a kollégáink halálában felelős orvgyilkosok megbüntetését" - mondta Csaab al-Timimi, az iraki újságírók szövetségének elnöke a koalíciós erők bagdadi székhelyénél tüntető arab sajtósok előtt. A demonstrálók közül többen angol és arab nyelvű feliratokkal ellátott transzparenseket is tartottak a kezükben, mások Amerika-ellenes jelszavakat kiabáltak. Az összegyűltek képviselőit végül beengedték a koalíciós főhadiszállásra, ahol egy amerikai tisztségviselő és az iraki kormányzótanács egyik tagja fogadta őket.

Arab újságírók Colin Powell amerikai külügyminiszter pénteki bagdadi sajtóértekezletéről a csütörtöki incidens miatti tiltakozásul tüntetően kivonultak. Powell bocsánatot kért az amerikai hadsereg által elkövetett újabb hibáért.

Az amerikai hadsereg szombaton közölte, hogy vizsgálat zajlik annak a három iraki újságírónak a fogvatartási körülményeiről, akiket január 2-án vettek őrizetbe egy katonai akció tudósítása során. A Reuters brit hírügynökségnek és az NBC amerikai televíziónak dolgozó iraki munkatársak ügyében a brit médiacég tiltakozott az amerikai hadsereg illetékeseinél.