Kész a párbeszédre az ETA baszk szeparatista szervezet, amely vasárnap nyilvánosságra hozott közleményében bátor gesztusokra ösztönözte a leendő spanyol kormány vezetőjét. A múlt heti választásokon győztes szocialisták azonnal elutasították a javaslatot.

Az ETA baszk szeparatista szervezet a Gara című független napilapban megjelent közleményben közölte, hogy "a harc folytatása mellett döntött", de egyben kijelentette: teljes mértékben kész arra, hogy párbeszéd útján találjanak megoldást. A szervezet úgy vélte: van lehetőség a békére, ha a józan ész és a jóindulat kerekedik felül.

Az ETA azt sugallta a választásokon győztes szocialista párt leendő kormányfőjének, José Luis Rodríguez Zapaterónak, hogy tegyen "határozott és bátor gesztusokat" a Baszkföld számára. "Mélységes meggyőződésünk, hogy jelen pillanatban nem egyetlen tényező, ember, vagy szervezet kezében van a megoldás" - áll a közleményben, amelyet az ETA március 16-ra, azaz két nappal a jelenleg kormányon lévő jobboldali spanyol Néppárt vereségét hozó választás utánra keltezett.

A Spanyol Szocialista Munkáspárt közleményben hiteltelennek minősítette és azonnal elutasította az általa terrorista csoportnak nevezett ETA javaslatát.

A március 11-én végrehajtott, 202 halálos áldozattal járó madridi vasúti robbantássorozat végrehajtójaként a jobboldali spanyol kormány először az ETA-t nevezte meg, s még akkor is ehhez ragaszkodott, amikor a baszk szeparatista szervezet határozottan cáfolta, az al-Kaida nemzetközi terrorista szervezet pedig vállalta a madridi merényletek elkövetését.