Brit egyetemeken keresik a terroristákat

A brit elhárítás megbízásából a brit egyetemek kémkednek külföldi diákjaik után, kiszűrendő az esetleges terrorista szervezkedést - írta a The Sunday Telegraph. A kémkedési rendszert a 2001. szeptember 11-i merényletek után építették ki. A tapasztalat szerint számos nemzetközi terrorista tanult korábban brit egyetemeken.

A The Sunday Telegraph értesülése szerint a brit egyetemek rutinszerűen megfigyelés alatt tartják külföldi diákjaikat, e-mailjeiket rendszeresen ellenőrzik, mobiltelefonjaikat lehallgatják, megelőzendő, hogy a terrorista sejtek az egyetemeket használják tevékenységük leplezésére. Az egyetemek kémtevékenységét - amelyben csaknem az összes brit  felsőoktatási intézmény részt vesz - a Scotland Yard terrorellenes különleges ügyosztálya és a belső elhárítás (MI5) irányítja; a rendszert a 2001. szeptember 11-i merényletek után építették ki, különösebb hírverés nélkül - írta a legnagyobb vasárnapi konzervatív lap.

A cikkben idézett illetékesek szerint ez a tevékenység elsősorban az elhárítás által "piros zászlóval" jelölt országokból - például az Indiából, Pakisztánból, Kubából, Iránból, Irakból, Szíriából, Izraelből - érkező vendéghallgatókra terjed ki. A cikk szerint számos, nemzetközileg körzött terrorista tanult korábban brit egyetemeken, köztük a bali robbantás két fő gyanúsítottja, illetve a New York-i világkereskedelmi központ elleni első, 1993-ban megkísérelt terrortámadás főszervezője, aki az al-Kaida terrorhálózattal állt kapcsolatban.

Sir John Stevens, a londoni rendőrség, a Metropolitan Police főparancsnoka a BBC tévé vasárnapi politikai magazinműsorában azt mondta: a brit elhárítás most minőségileg egészen más terrorfenyegetéssel kénytelen szembenézni, mint az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) hadjárata idején. Sir John szerint 1970 óta másfél ezer bombamerénylet történt Londonban, amelyek tetteseit a Scotland Yard és az MI5 az esetek 99 százalékban azonosította. A jelenlegi fenyegetés azonban teljesen más jellegű, abban az értelemben, hogy a terroristák saját életüket is készek feláldozni - mondta.

A The Observer azt írta, hogy a portugáliai labdarúgó Európa-bajnokságon és az athéni olimpián is a titkosszolgálatok napi 24 órás fegyveres őrizettel látják majd el a sportolókat, tartva egy esetleges "látványos" terrorakciótól. A baloldali vasárnapi lap értesülése szerint a hatóságok különösen Athénban tartanak támadástól, itt a hadsereg fegyveres egységei fogják kísérni a sportolókat a helyszínek között. 

A The Observer úgy tudja, hogy az olimpia biztonságára 50 ezer fős titkosszolgálati és katonai alakulat vigyáz majd; a terrorellenes hírszerzési tevékenységet a CIA és az FBI szervezi. A görög illetékesek személyesen Condoleezza Rice amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadóval, valamint Robert Muellerrel, az FBI, és George Tenettel, a CIA vezetőjével egyeztettek.