A koszovói albánoknak sem szabad azt hinniük, hogy erőszakkal bármit is elérnek jelentette ki Budapesti bemutatkozó látogatásán Jaap de Hoop, a NATO főtitkára. Kovács László külügyminiszter a főtitkárral közös sajtótájékoztatón kijelentette, hogy telefonon kérte szerb kollégáját, hogy ne legyen szerb visszavágás a Koszovóban történtekért. Ugyanakkor de Hoop kiemelte: nem volna szerencsés, ha a spanyol csapatok elhagynák Irakot.

Senkinek, így a koszovói albánoknak sem szabad azt hinniük, hogy erőszakkal bármit el lehet érni - mondta budapesti bemutatkozó látogatásán a NATO főtitkára vasárnap.

A NATO koszovói ereje, a KFOR mindent megtesz annak érdekében, hogy valamennyi koszovói polgár épségét megvédje - közölte Jaap de Hoop Scheffer újságírókkal, miután Kovács László külügyminiszterrel tárgyalt.

Magyarország különösen érdekelt a Balkán stabilitásában - mondta Kovács László. Közölte, hogy pénteken telefonon beszélt a szerb kormányfővel, és azt kérte, mindent tegyen meg azért, hogy a koszovói válság ne eszkalálódjon Szerbia más területeire, és ne legyen semmiféle szerb "visszavágás" a koszovói szerb lakosságot ért sérelem miatt az albánok felé.

A magyar külügyminiszter szerint Szerbia-Montenegró számára változatlanul lehetőség van az euroatlanti integrációs folyamat folytatására, "az új belgrádi kormányt tettei alapján kell megítélni". A találkozón szó esett a transzatlanti kapcsolatrendszer ügyéről is.

Kovács László és Jaap de Hoop Scheffer egyaránt azt hangoztatta, hogy a NATO és az EU egymás kiegészítői és nem szabad a két szervezetnek rivalizálnia, sem pedig átfednie egymást.     "Támogatom az unió erőteljesebb védelmi szerepvállalását" - szögezte le a NATO főtitkára.

Jaap de Hoop Scheffer kiemelte"Nem a legszerencsésebb pillanatban vetette fel Spanyolország, hogy kivonná csapatait Irakból" Közölte: a NATO új struktúrát készül kialakítani Irakban, ami azt jelenti, hogy "egy meghatározott területen parancsnoki szerepet vállalhat". A NATO-főtitkár elismeréssel szólt az afganisztáni és a boszniai magyar NATO-szerepvállalásról, valamint a terrorizmus elleni harcban játszott magyar aktivitásról.