Hangos robbanások hallatszottak vasárnap délelőtt Bagdadban, az amerikai vezetésű iraki közigazgatást székhelyét magában foglaló övezetben. Személyi sérülésről vagy anyagi károkról egyelőre nem érkezett jelentés.  Két amerikai katona vesztette életét, hét pedig megsebesült szombat este Fallúdzsa térségében rakétatámadás következtében.

Három nagy erejű robbanás történt helyi idő szerint néhány perccel tíz óra előtt a zöld övezetben. A rendőrség szerint Bagdad déli részéről lőttek ki aknagránátokat a belvárosban fekvő, szigorúan őrzött zöld övezetre, ahol Szaddám Huszein megbuktatott iraki elnöknek a Tigris folyó nyugati partján álló egyik palotakomplexumában helyezték el az Irakot megszállva tartó koalíciós erők főhadiszállását is. 

Nevük elhallgatását kérő amerikai katonai szóvivők megerősítették, hogy három aknagránát robbant fel, közülük kettő a zöld övezet területén, egy pedig az övezet határától kevesebb mint egy kilométerre, lakóövezetben. Egy helyi lakos közölte, hogy az utcán felrobbant aknagránát néhány autót megrongált, de személyi sérülés nem történt.

Gerillák többször is rakétákat és aknagránátokat lőttek ki a zöld övezetre, de igen ritkán fordult elő, hogy nappali világosságban indítsanak ilyen támadást.

Amerikai katonák vesztették életüket Fallúdzsában

Mark Kimmitt dandártábornok, az Irakban állomásozó amerikai erők műveleti igazgatóhelyettese közölte, hogy szombat este három rakéta csapódott be a Bagdadtól mintegy 50 kilométerre nyugatra fekvő Fallúdzsa közelében fekvő támaszponton, kettő pedig annak peremén. A támadásnak két halottja és hét sebesültje van.

Az újabb áldozatokkal 280-ra emelkedett azoknak az amerikai katonáknak a száma, akik tavaly május 1-je - a nagyobb harci cselekmények lezárulásának bejelentése - óta akcióban vesztették életüket Irakban. Az egy évvel ezelőtt indított iraki háború amerikai veszteséglistáján összesen 395, akcióban meghalt katona neve szerepel.