A szociáldemokrata párt rendkívüli kongresszusán hivatalosan is leköszönt a párt elnöki posztjáról Gerhard Schröder kancellár. Schröder kijelentette, hogy nem hagynak fel a "bőkezű szociális állam" leépítését célzó reformokkal. Az új pártelnök a posztra egyedül induló Franz Müntefering lett.

Gerhard Schröder vasárnap Berlinben leköszönt a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnökének tisztéről, s a jövőben kormányfői munkájára kíván összpontosítani. Schröder február elején jelentette be elhatározását, és utódjául Franz Münteferinget, az SPD parlamenti frakciójának vezetőjét javasolta. Szintén megválik posztjától Olaf Scholz főtitkár, helyére Klaus Uwe Benneter kerül.

A vasárnapi rendkívüli kongresszuson elmondott búcsúbeszédében Schröder egyebek között kijelentette, hogy nem óhajtanak változtatni a reformirányvonalon, azaz Németország kénytelen részben leépíteni a bőkezű szociális államot, hogy nemzetközileg versenyképes maradjon. Ez az irányvonal a párton belül viták forrása. Schröder öt évig állt a 140 éves párt élén, 1999 áprilisa óta volt egy személyben kancellár és pártelnök.

A kongresszuson elsöprő többséggel a 64 éves Franz Münteferinget választották meg a párt élére. A leadott szavazatok 95 százalékát kapta meg Müntefering, aki az SPD tizedik II. világháború utáni elnöke. Müntefering volt az egyetlen jelölt a pártelnöki posztra.