Hárman meghaltak és súlyos károk keletkeztek a Nagy-Britanniára rátört hétvégi orkánban, amely még vasárnap is tombolt. Közép-Angliában 40 ezer otthon maradt áram nélkül, valószínűleg hétfőig. Ugyancsak viharos szél süvített végig vasárnapra virradóra Németország északi és középső vidékein, több ember megsérült, ketten közülük súlyosan. Az időjárás a lengyelországi vajdaságokban is súlyos károkat okozott.

Szakadó esővel és 110-140 kilométeres széllökésekkel kísért vihar pusztított szombaton Nagy-Britannia középső vidékein, de London sem úszta meg kidőlt fák, elsodort háztetők és egyéb épületkárok nélkül. A vihar csúcspontján, szombat délután az Leicester City-Everton futballmérkőzés előtt, az előbbi csapat pályájának közelében a vendégklub egyik szurkolója szenvedett halálos sérülést egy törmelékdarabtól, amelyet a szélvihar a pálya egyik melléképületéről sodort le. Egy házaspár halálát Suffolk közelében az autójukra dőlt fa okozta.

A Nagy-Britanniában is szokatlanul zord időjárás miatt számos sportrendezvényt - labdarúgó mérkőzéseket, sőt a legszentebb szombati brit szórakozások közé tartozó lóversenyfutamokból is többet - törölni kellett. Az orkán súlyos fennakadásokat okozott a közlekedésben: több autópályát a szél által felborított kamionok zártak el, Északnyugat-Angliában szünetelt a vasúti közlekedés, és ugyanitt több nemzetközi repülőtérről - elsősorban Birminghamből - máshová irányították az érkező repülőgépeket.

Vasárnap 40 ezer otthon volt áram nélkül a Londontól északra eső közép-angliai vidékeken, mert számos távvezeték is leszakadt, vagy a széltől, vagy a szél által rájuk döntött fáktól. A térségi áramszolgáltató közölte, hogy a vezetékkárok kiterjedtsége miatt az érintett lakások zömében még hétfőn sem lesz áram.

A brit meteorológia a következő néhány napra is még 80-90 kilométeres szelet, sőt északon jégesőket és havat is jósolt, utána pedig jelentős lehűlést.

Szélvihar Németországban

Tetőket szaggatott le és fákat csavart ki a 120 kilométer óránkénti sebességgel süvítő szél szombat éjjel Németországban. A Harz-hegység legmagasabb csúcsán, a Brockenen a szél elérte az óránkénti 187 kilométer sebességet.

A 20-as számú autópályán Wismar közelében (Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartomány) fa zuhant egy autóra, a kocsit vezető 51 éves asszony súlyosan megsérült. Coesfeldnél (Észak-Rajna-Vesztfália tartomány) egy autó kidőlt fába rohant bele, a sofőr itt is súlyos sérülést szenvedett.

Hamburgban a tűzoltóság 170 alkalommal volt kénytelen kivonulni. A Hanza-város repülőterén az orkánerejű szél megrongált egy tetőt. A Bréma-Hannover vasútvonalon torlaszok miatt a forgalmat időnként kénytelenek voltak leállítani.

Viharkárok Lengyelország északkeleti vajdaságaiban

Az egész éjjel tomboló vihar Lengyelországban főleg az északkeleti vajdaságokban okozott súlyos károkat. A Mazuri-tóvidéken 500 transzformátorállomás sérült meg, 200 település áram nélkül maradt. A leszakadt fák és ágak számos helyen megrongálták a villanyvezetékeket és a villanyoszlopokat, eltorlaszolták az utakat. Az orkánszerű szél egyes helyeken háztetőket sodort el, és a villámcsapások is károkat okoztak. 

A Litvániával és Fehéroroszországgal szomszédos Podlasie vajdaságban 2300 transzformátorállomás rongálódott meg, ami miatt több száz település villanyáram nélkülmaradt. A szél fákat csavart ki, amelyek több helyen lakóházakra dőltek, egy helyütt villám csapott egy zöldségraktárba, felgyújtva azt. A Németországgal szomszédos lubuskói vajdaságban 40 alkalommal hívták ki a tűzoltókat az elmúlt órákban a kidőlt fák okozta károk, fennakadások miatt.  A viharok eddigi jelentések szerint emberi veszteségeket, sérüléseket nem okoztak.