Elias Antonio Saca, a jobboldali Nacionalista Köztársasági Szövetség (ARENE) jelöltje nyerte meg a salvadori elnökválasztást.

A 39 éves vállalkozó, volt sport kommentátor Tony Saca a szavazatok 57,7 százalékát megszerezve győzött a vasárnap megtartott választásokon, ahol az összesen 3,3 millió választópolgár mintegy 60 százaléka járult az urnák elé. Legfőbb ellenfelét, Schafik Handal egykori gerillavezért, a Farabundo Martí Nemzeti Felszabadítási Front (FMLN) jelöltjét a szavazók 35,63 százaléka támogatta. Az eredményeket az országos választási bizottság a szavazatok 96,5 százalékának összesítése után közölte hétfőn, a szavazás végső eredményét április elején hozzák nyilvánosságra.

A választási küzdelemben a korrupcióval szembeni fellépést és agrárreformokat ígérő FMLN jobboldali ellenfelének neoliberális politikáját támadta, míg a Saca vezette ARENA Fidel Castro rezsimjéhez hasonló diktatúra bevezetésének szándékával vádolta meg a 80-as évek gerillamozgalmának arculatától elszakadni máig képtelen FMLN-t.

Az 1992-es béketárgyalásokat követő neoliberális program valóban csak átmeneti megerősödést hozott az országnak, a kiemelkedően magas szegénységen nem tudott segíteni. Az ország népességének 42 százalékát sújtó munkanélküliség elsősorban a cukor-és kávéültetvények megszüntetésének következménye, a városokban pedig megoldatlan a bandaháborúk problémája, ami naponta átlagosan hat áldozatot követel.

A közép-amerikai egyetem közvélemény-kutatási intézetének igazgatója az eredményt azzal magyarázza, hogy az emberek inkább a folyamatosságot és a stabilitást választják, minthogy megkockáztassák a Handal miatt túlzottan radikálisnak ígérkező baloldali politika hatalomra állítását.

Napoleon Campos politológus szerint a győztes "Tony" az új választókat, a nőket és a fiatalokat állította maga mellé ellenfelének Fidel Castro-i politikájával fenyegetőzve. A politológus szerint a győzelem után nem lesz folytatható az ARENA politikája, az egyes szociális területek javítására kell majd koncentrálni.