Egy volt fehér házi biztonsági szakértő szerint Bush "rettenetes" munkát végzett a terrorellenes háborúval.  Richard Clarke azt is az elnök szemére hányta, hogy nem törődött a 2001 szeptember 11-i terrortámadások előtti figyelmeztetésekkel. Ugyanakkor Jimmy Carter volt elnök is azzal vádolja Busht, hogy "hazugságok és félreértelmezések" miatt támadta meg Irakot. A Fehér Ház tagadja a vádakat.

Richard Clarke, a Fehér Ház volt biztonsági szakértője szerint felháborító, hogy Bush elnök a terrorellenes harc jelszavával indul az újraválasztásért. Clarke szerint Bush a 2001. szeptember 11-i terrortámadások előtt "hónapokig ügyet sem vetett a terrorizmusra, pedig lehetséges, hogy megállíthattuk volna a támadásokat. Talán. Sohasem fogjuk megtudni" - jelentette ki Clarke.

Clarke az után nyilatkozott, hogy Jimmy Carter volt elnök az Independent brit lapnak adott interjúban kijelentette, hogy Bush "hazugságokra és félreértelmezésekre" alapozta a háborút. Carter ugyanakkor azt is hozzátette, hogy Tony Blair brit miniszterelnöktől is "több józanságot várt".

A szakértő szerint Bush az elkövetett hibákat akarta azzal leplezni, hogy Szaddám Huszeint vádolta a történtekért. Ugyanakkor Clarke azt állítja, hogy a terrortámadások után Donald Rumsfeld védelmi miniszter utasítást adott arra, hogy készítsenek tervet Irak bombázására, noha tudták, hogy az al-Kaida bázisai Afganisztánban vannak.

"Rumsfeld azt mondta, hogy Afganisztánban nincsenek jó célpontok, Irakban viszont vannak. Azt válaszoltam, hogy elég sok országban vannak jó célpontok, de Iraknak ehhez az egészhez semmi köze. Azt hittem viccel." -  idézte fel egy beszélgetését a védelmi miniszterrel Clarke.

A Fehér Ház tagadta Clarke vádjait. Condoleezza Rice, az elnök biztonsági tanácsadója megdöbbentőnek nevezte Clarke állításait. A Fehér Ház szerint politikai támadás áll az ügy hátterében, azonban a BBC szerint Clarke tekintélyét nem lesz könnyű megkérdőjelezni., ugyanis Reagen megválasztásától 2003-as lemondásáig az összes elnöknek tanácsadója volt, és szakértelme biztonságpolitikai ügyekben megkérdőjelezhetetlen.