Véres bosszút hirdetett a Hamász szélsőséges palesztin szervezet, a Hezbollah pedig libanonból rakétákkal kezdte lőni az izraeli állásokat, miután hétfőn hajnalban izraeli helikopterek végeztek szellemi vezetőjükkel, Ahmed Jasszin sejkkel. Az izraeli akcióban a sejken kívül 6 ember meghalt, 15 pedig megsebesült. Izrael azután döntött több szélsőséges palesztin vezető célzott likvidálásáról, hogy március 14-én egy kettős öngyilkos merénylet végzett 10 izraelivel.

Izraeli katonai helikopterek végeztek a Hamász nevű szélsőséges palesztin szervezet szellemi atyjával. Ahmed Jasszin sejket a Gázai övezetben ölték meg hétfőn hajnalban. Szemtanúk szerint a helikopterek három rakétát lőttek ki a sejkre és két testőrére, amikor napfelkelte előtt távoztak egy mecsetből. A BBC News beszámolója szerint a mozgáskorlátozott sejket éppen tolószékéből segítették ki emberei, amikor egy rakéta telibe találta. Az izraeli hadsereg akciójában a sejken kívül 6 ember - köztük két testőre és egyik fia - vesztette életét, 15-en pedig megsérültek.

Az akciót Izrael azzal indokolta, hogy a sejk több, izraeliek életét kioltó öngyilkos merényletért volt személyesen is felelős. A sejk megölését a Hamász is megerősítette, és kijelentette: Izrael "kinyitotta a pokol kapuit".

A Hezbollah libanoni gerillaszervezet hétfőn rakétákkal tűz alá vette a határon kiépített izraeli állásokat, néhány órával Jasszin sejk megölése után. Libanoni szemtanúk szerint a hétfői Hezbollah-támadásra Izrael légitámadással válaszolt. Áldozatokról nincs jelentés.

Ezrek tiltakoztak

A sejk halálhírére több ezer palesztin vonult az utcákra Gázában. Az emberek bosszút követeltek, és Izraelt fenyegették. "Minden izraeli házra, utcára és városra halált küldünk" - kiabálták a Hamász szélsőségesei hangosbemondókon keresztül. A Hamász katonai szárnya, az Ezzedin al-Kasszám Brigádok pedig közleményben "földrengéssel" felérő megtorlással fenyegette meg Izraelt a sejk halála miatt. A sejk temetésén a Hamász több ezer szimpatizánsa vett részt. A BBC News szerint az emberek hosszú sorokban álltak, hogy megérinthessék Jasszin koporsóját, amelyet a Hamász zöld zászlajával borítottak be.

A sejk megölése után több izraeli telep környékéről összetűzéseket jelentettek. Tel-Aviv közelében egy palesztin férfi baltával három izraelit sebesített meg - írja az al-Dzsazíra internetes honlapja. Az arab hírtelevízió értesülése szerint egy robbanás is történt Izrael és a Gázai övezet közötti fő átkelő palesztin oldalán, és izraei katonák lelőttek egy palesztin fiút a Gázai övezet déli részén egy tüntetésben. Palesztin kórházi források szerint az izraeli katonák több arabbal végeztek. Ezeket a híreket izraeli katonai források nem erősítették meg.

Készültség Izraelben

Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter hétfőn biztonsági értekezletet hívott össze, hogy megvitassák a Jasszin sejk meggyilkolásával kialakult helyzetet. A Hamassz szellemi vezetőjének megölése kiváltotta palesztin felháborodás miatt Izrael-szerte megszigorították a biztonsági intézkedéseket. A rendőrség egységeit magasabb készültségi fokozatba helyezték, egyes körzetekben még a szabadságon lévő rendőröket is visszahívták, és a nagyobb városokban megemelték létszámukat, főleg az iskolák, buszmegállók és útakadályok közelében. A Gázai övezetben és Ciszjordániában kijárási tilalmat rendeltek el, és lezárták az összes Izraelbe irányuló átkelőt.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár hétfőn elítélte a sejk megölését. Annan szerint az ilyen célzott támadások ellentétesek a nemzetközi joggal, és egyáltalán nem segítik az izraeli-palesztin válság békés megoldására irányuló erőfeszítéseket.

Az Egyesült Államok nyugalomra szólította fel a térség államait. Jack Straw brit külügyminiszter ugyanakkor nehezen megmagyarázhatónak nevezte egy idős, mozgássérült sejk likvidálását. Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai megbízottja "nagyon-nagyon rossz hírnek" nevezte a történteket. Ahmed Korei palesztin miniszterelnök úgy vélte: "Jasszin mértéktartásáról volt ismert, ellenőrzés alatt tartotta a Hamászt, ezért ez egy veszélyes, gyáva cselekedet." Palesztin kormányzati vélemények szerint Jasszin megölése olaj a tűzre.

Hétfő este az Egyesült Államok, Oroszország, az ENSZ és az Európai Unió közel-keleti megbízottjai találkoznak Kairóban. A politikusok várhatóan nyugalomra intik a sejk meggyilkolása miatt tiltakozókat. A találkozón az Egyesült Államokat William Burns, az ENSZ-t Terje Roed-Larsen, Oroszországot Alekszandr Kalugin, az EU-t Marc Otte képviseli.

Izrael azt követően döntött egyes palesztin vezetők célzott likvidálásáról, hogy március 14-én egy kettős öngyilkos merénylet tíz izraeli életét oltotta ki. A BBC Newsnak nyilatkozó izraeli katonai források szerint az öngyilkos merényletekért felelős palesztin veetők likvidálását személyesen Ariel Saron izraeli miniszterelnök felügyelte.