A hétfőn meggyilkolt Ahmed Jasszin sejk, az alacsony termetű, szakállas és mindig a hagyományos iszlám viseletben megjelenő férfi alapította az Iszlám Ellenállási Mozgalmat, amely kezdőbetűi alapján Hamász néven vált ismertté.

Jasszin 1936-ban született az Askelón melletti Mazsdelben. Tizenkét éves volt, amikor az izraeli haderő lerombolta faluját, és ő maga egy gázai menekülttáborba került. Ekkor bénult meg mindkét lábára: focizás közben úgy megrúgták a gerincét, hogy egész életében tolószékbe kényszerült.

Mindez azonban nem gátolta meg abban, hogy Kairóban megkezdje egyetemi tanulmányait, amelyeket a későbbiekben pénzhiány miatt kellett megszakítania. Az egyiptomi fővárosban ismerkedett meg a Muzulmán Testvérek fundamentalista mozgalmával, majd 1970-ben már megalapította saját mozgalmát is, a Muzsama al-Iszlamit. Ezekben az években Izrael engedte, sőt, titokban bátorította is a Gázai övezetben tevékenykedő integristákat, hogy ezzel is ártson a Jasszer Arafat vezette Fatahnak.

A nyolcvanas évek elején az iráni forradalom nyomán Jasszin sejk egy még radikálisabb szervezetet alapított, a Mazsd al-Mudzsáhidin (Dícsőség az iszlám harcosainak) néven. 1984-ban azonban letartóztatták, robbanóanyag és fegyver birtoklása miatt elítélték - ám csak egy évig volt börtönben, mert egy fogolycsere keretében kiszabadult. Ekkor kezdte el szervezni újabb szervezetét, a Hamászt, amely 1987. december 14-én, az izraeli megszállás elleni első palesztin felkelés idején alakult meg.

Az izraeli hatóságok 1989 májusában őrizetbe vették, majd 1991 októberében életfogytiglani börtönre ítélték, ahonnan 1997 októberében kiszabadult, és Jordániába száműzték. A sejk kiszabadulását az azóta elhunyt jordániai uralkodó, Husszein király érte el: két Jordániában elfogott izraeli ügynökért cserébe engedték el. A Moszad szóbanforgó két ügynöke Ammánban próbálta meggyilkolni Haled Mesált, a Hamász politikai szárnyának vezetőjét, de letartóztatták őket.

Jasszin sejk viszonya Jasszer Arafat palesztin elnökkel meglehetősen rossz volt, Arafat kétszer is, rövid időre házi őrizetbe helyeztette.