Az izraeli hadseregnek nem célpontja Jasszer Arafat palesztin elnök - jelentette ki Szilvan Salom izraeli külügyminiszter hétfőn Washingtonban. Salom kategorikus nemmel válaszolt a CNN hírtelevízióban arra a kérdésre, hogy Izrael tervbe vette-e Jasszer Arafat megölését.

A rámalláhi főhadiszállásán körülzárt Arafat élesen elítélte az Ahmed Jaszin sejket, a Hamász alapítóját és szellemi vezérét megölő izraeli légicsapást és háromnapos nemzeti gyászt hirdetett. A palesztin elnök közvetlen munkatársai elmondták: Arafat attól tart, hogy Jaszin sejk után ő lesz a következő áldozat.

Műveleteink a Hamász és az Iszlám Dzsihád szélsőséges palesztin szervezetek szélsőséges vezetői ellen irányulnak. Ők állnak az ártatlan izraeliek százainak életét kioltó több száz Izrael-ellenes merénylet mögött - erősítette meg az izraeli külügyminiszter.

Arafat fenyegetve érzi magát, és mi is úgy érezzük, hogy veszélyben van. Ha Jaszin sejket célba vették, akkor már nincsenek messze Arafattól - mondta Azzám al-Ahmad távközlési miniszter, Arafat egyik bizalmasa.

Ariel Saron izraeli miniszterelnök tanácsadója, Amosz Gilád veszélyesebbnek nevezte Arafatot Jaszin sejknél. "Jasszer Arafat a legveszélyesebb és legártalmasabb ember, aki valaha élt a Közel-Keleten" - mondta Gilád hétfő délelőtt Jeruzsálemben.