Életét vesztette Ahmed Jaszin sejk, a Hamász szélsőséges palesztin szervezet szellemi vezetője, miután az izraeli légierő hétfő hajnalban légicsapást mért Gázára. Ahmed Jaszin sejk megölését követően a Hamász tagjai véres bosszút esküdtek.

Szemtanúk szerint izraeli katonai helikopterek három rakétát lőttek ki a sejkre és két testőrére, amikor napfelkelte előtt távoztak egy gázai mecsetből. Ahmed Jaszin és a két testőr azonnal életét vesztette - a sejk halálhírét a Hamász is megerősítette. A robbanások kioltották egy járókelő életét is, és tizenkét személyt megsebesítettek.

Az izraeli rádió jelentése szerint Ariel Saron izraeli kormányfő személyesen felügyelte a légicsapás végrehajtását. Az izraeli biztonsági kabinet korábban úgy döntött, hogy fokozza a radikális palesztin szervezetek, köztük a Hamász elleni fellépést, megtorlásul amiatt, hogy múlt kedden egy kettős palesztin öngyilkos merénylet kioltotta tíz izraeli életét.

Ahmed Jaszin sejk megölését követően a Hamász tagjai véres bosszút esküdtek. A Gáza utcáin százával felvonuló aktivisták hangosbeszélőn azt kiáltozták, hogy "halált hoznak" minden izraeli házra. A Hamász katonai szárnya, az Ezzedin al-Kasszám Brigádok pedig közleményben "földrengéssel" felérő megtorlással fenyegette meg Izraelt a sejk halála miatt.

A Palesztin Hatóság szintén elítélte Ahmed Jaszin megölését. "Ez egy őrült és veszélyes cselekedet. Szélesre tárja az ajtót a zűrzavar előtt. Jaszin mértéktartásáról volt ismert, ellenőrzés alatt tartotta a Hamászt, ezért ez egy veszélyes, gyáva cselekedet" - mondta Ahmed Korei palesztin miniszterelnök.