A koszovói rendőrség eddig 163 személyt vett őrizetbe a múlt héten kirobbant erőszakhullám idején elkövetett gyilkosságok, gyújtogatások és fosztogatások miatt. A zavargásokban 51 ezer ember vett részt, 28-an meghaltak, 870-en megsebesültek. Közben a szerb belügyminiszter menesztette a fővárosi rendőrfőkapitányt, amiért az nem akadályozta meg a belgrádi iszlám imaház felgyújtását.

A koszovói ENSZ-igazgatás (UNMIK) legfrissebb adatai szerinta három napig tartó zavargások 33 különböző helyen történtek Koszovóban, s a rendbontásban 51 ezer ember vett részt, 28-an életüket vesztették, 870-en megsebesültek - közölte hétfőn Derek Chappell, az ENSZ-rendőrség szóvivője.

Teljesen leégett vagy felrobbant 30 pravoszláv templom, illetve további 11 templom és kolostor megrongálódott vagy ki lett fosztva. A zavargásokban 286 lakóház, illetve az UNMIK 72 gépkocsija megsemmisült. Chappell szerint a rendőrség eddig 163 személyt tartóztatott le, akik gyaníthatóan részt vettek a gyilkosságokban, gyújtogatásokban és fosztogatásokban.

A koszovói válság idején Szerbia számos városában is zavargások törték ki, leégett a belgrádi és a nisi dzsámi. A zavargásokban 178 embert állítottak elő, 45-öt előzetes letartóztatásban helyeztek.

Miroslav Milosevic szerb belügyminiszter-helyettes hétfőn bejelentette, hogy a fővárosi iszlám imaház felgyújtása miatt a belügyminiszter menesztette a belgrádi rendőrfőkapitányt és a főváros Stari Grad nevű negyedének rendőrparancsnokát. Bűnvádi eljárást indul a gyújtogatók ellen, s kivizsgálják azt is, hogy milyen mulasztásokat követett el a rendőrség. A múlt héten szerdán felgyújtott Barjakli-mecset (Zászlómecset) 1690-ben készült el Belgrád belvárosában. A másik felperzselt imaházat, a nisi dzsámit 1720-ban építették.

A szerb belügyminisztérium hétfői közleménye szerint a koszovói erőszakhullámot előre kitervelték, és egy központból irányították, legalábbis erre lehet következtetni az  atrocitások egyidejűségéből, tömeges voltából és háttértámogatásából.

A Belgrád koszovói politikáját irányító koordinációs központ vezetője, Nebojsa Covic hétfőn a koszovói Gracanicában tárgyalt az Egyesült Államok pristinai irodájának vezetőjével, s követelte a katonai igazgatás bevezetését Koszovóban. Covic szerint a békefenntartók és az ENSZ-misszió és az egész világ szeme láttára lezajlott etnikai tisztogatás után abszurdum lenne elvárni a politikai rendezés folytatását és a szerbek részvételét az intézményrendszerben.

A nemzetközi igazgatás alatt álló dél-szerbiai tartományban hétfőn nyugalom volt, incidensek nem voltak sehol, bár az elmúlt napok példátlan erőszakhulláma miatt továbbra is feszült a helyzet.