Már 14-re emelkedett a március 11-i madridi robbantások miatt letartóztatott személyek száma. Vasárnap és hétfőn négy újabb embert vettek őrizetbe, mindannyian arabok. A merénylettel gyanúsítottak közül többeket már hétfőn bíróság elé állítanak.

Vasárnap és hétfőn újabb négy embert vettek őrizetbe a március 11-i madridi robbantások miatt a spanyol hatóságok. Így összesen már 14 ember van rács mögött, akiket a 202 halálos áldozatot követelő merényletekben való részvétellel gyanúsítanak. Néhányan közülük már ezen a héten bíróság elé állnak.

A vasárnap éjjel és hétfő hajnalban elfogott négy személy a jelentések szerint arab származású. Hármukat Madrid Lavapies negyedében vették őrizetbe, ahol a merényletek után két nappal letartóztatott, a robbantások központi szereplőjének tartott Dzsamal Zugam mobiltelefon-üzlete is volt.

Az elfogottak között összesen 7 marokkói, két indiai és egy spanyol származású személy van. A hatóságok szerint a spanyol letartóztatott - egy volt bányász - volt az, aki ellátta a merénylőket robbanóanyagokkal. A spanyol férfi és a marokkói származású gyanúsítottak hétfőn állnak a bíróság elé.

Eközben a spanyol, brit, francia, német és olasz titkosszolgálatok vezetői Madridban tartanak megbeszéléseket. A találkozó célja, hogy közös válaszlépéseket tervezzenek az Európát egyre jobban fenyegető terrorizmus ellen és hogy felmérjék az al-Kaida és szövetségeseinek elterjedtségét a kontinensen.

A madridi merényletek miatt számos találkozót tartottak európai tisztviselők, legközelebb hétfőn ülnek össze az Európai Unió külügyminiszterei, hogy tárgyaljanak a témáról. Dublinban pedig - ugyancsak hétfőn - az uniós rendőri vezetőknek tartanak konferenciát, ahol nagyobb együttműködésre biztatják őket - jelentette a BBC News.