A Hamász társalapítója, egyik legradikálisabb vezetője, eddigi szóvivője, Abdelaziz ar-Rantiszi lép az izraeli légierő rakétacsapásával megölt Ahmed Jasszin sejk helyébe a palesztin szervezet élén.

Egy nappal Jasszin sejk halála után, kedden a Hamász több vezető tisztségviselője is bejelentést tett a szervezet élén történt változásról, de nem teljesen egybehangzóan. Egyes bejelentések szerint ar-Rantiszi minden korlátozás nélkül Jasszin sejk örökébe lépett.

A szervezet egy közleménye szerint egy korábbi belső választáson ar-Rantiszit tették meg Jasszin sejk helyettesévé, így most nem volt vita arról, hogy a legfőbb vezető halála után neki kell átvennie a szervezet vezetését.

Iszmail Hanija, a Hamász politikai szárnyának irányítója viszont ideiglenes jellegűnek nevezte ar-Rantiszi megbízatását. Egy másik Hamász-vezető, Szajed Szejam azt hangoztatta, hogy ar-Rantiszi csak a Gázai övezetben tevékenykedő Hamász-csoportok feje lett, vezetői megbízatása nem terjed ki a palesztin területek teljességére.