Pénzjutalmat tűztek ki a romániai holokauszt bűnöseinek fejére

Tízezer dollár pénzjutalomra számíthatnak azok, akik információkkal segítenek a romániai holokauszt bűnöseinek felelősségre vonásában - jelentette be kedden a romániai Iasi-ban Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ igazgatója.

A Mediafax román hírügynökség jelentése szerint Zuroff keddi sajtóértekezletén jelentette be, hogy a Wiesenthal Központ tevékenységét finanszírozó, Miami székhelyű Targum Shlishi amerikai zsidó alapítvány biztosítja az említett összeget az Utolsó esély elnevezésű nácivadász akció keretében. Ez több országra is kiterjed, Románia esetében azért esett éppen Iasi-ra a választás, mert a második világháborúban ezen a helyen hajtották végre a legsúlyosabb romániai pogromot: 1941. június 28. és július 6. között 9-12 ezer zsidó életét oltották ki.

Efraim Zuroff elmondta: kevés az esélye annak, hogy a romániai népirtás bűnösei közül sokat lehetne még életben találni, de bármilyen öreg emberekről legyen is szó, a törvény előtt kell felelniük tetteikért. A kampány keretében ezért tízezer dollár pénzjutalomban részesül Romániában bárki, aki információival hozzásegít a háborús bűnösök azonosításához, büntetőjogi felelősségre vonásához.

A Mediafax szerint a második világháború idején mintegy 420 ezer zsidót öltek meg Románia területén. Holokauszt-kutatók szerint a népirtás során az akkori, román közigazgatás alatt álló területen 1941 után 265-275 ezer zsidó vesztette életét. Bukarestben, Iasi-ban és Dorohoiban pogromokat hajtottak végre. A Dnyeszteren túli területekre moldvai és besszarábiai zsidókat deportáltak. A magyar közigazgatás alatt álló Észak-Erdélyből 1944 májusában és júniusában 151 180 zsidót hurcoltak el Auschwitzba, közülük nem egészen 16 ezer tért vissza.

Az Utolsó esély akciót két évvel ezelőtt hirdették meg Észtországban, Litvániában és Lettországban, ahol 258 emberrel kapcsolatban merült fel a háborús bűnösség gyanúja, közülük 72 ellen indítottak vizsgálatot, ma nyolc per van folyamatban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK