Világszerte felháborodást váltott ki, hogy Izrael hétfőn rakétatámadással megölte a Hamász palesztin terrorszervezet vallási vezetőjét, Jasszin sejket. Izrael szomszédai egységesen ítélték el a gyilkosságot, amely szerintük komolyan veszélyezteti a közel keleti békefolyamat sikerét. Az USA kijelentette, hogy "felzaklatta" az izraeli akció, ugyanakkor az amerikaiak azt is hangsúlyozták, hogy Jasszin terrorszervezet vezetője volt. Az európai vezetők is arra figyelmeztették Izraelt, hogy fölösleges gyilkossággal veszélybe sodorta a békefolyamatot.

Nagy felháborodást váltott ki a világ vezető politikusaiból, hogy Izrael harci helikopterek bevetésével kivégezte Ahmed Jasszin sejket, a Hamász mozgalom vezetőjét. A vélemények megegyeznek abban, hogy az izraeli akció komolyan veszélybe sodorta a közel-keleti békefolyamatot.

A közel-keleti békefolyamatban nagy szerepet játszó Hoszni Mubarak egyiptomi elnök szerint ami történt, az "brutálisabb, mint azt bárki is el tudja képzelni, és semmi értelme nincsen". Az egyiptomi elnök elsősorban azt nehezményezte, hogy Izrael egyáltalán nem számolt a következményekkel, amikor végrehajtotta a gyilkosságot.

Mubarak ugyanakkor kijelentette, hogy az izraeli akció miatt nem vesz részt az országa és Izrael között amerikai közvetítéssel létrejött békeszerződés, a Camp David-i egyezmény aláírásának 25. évfordulójára rendezett izraeli ünnepségen.

Izrael északi szomszédja, Szíria szintén úgy véli, hogy a békefolyamat léte került veszélybe. Asszad szír elnök egy kormányszóvivőn keresztül közölte, hogy a gyilkosság a konfliktus "veszedelmes kiteljesedéséhez" vezet.

A sejk meggyilkolása kapcsán az iraki síiták vezetője, Ali Szisztani nagyajatollah is felemelte a szavát. Szisztani arab és iszlám egységre szólított, hogy "felszabadítsák a bitorolt földet". Az iraki vallási vezető először hallatta szavát politikai kérdésben.

A New York Times elemzője szerint egyébként az Izraelt körülvevő országok vezetői egyáltalán nem értettek egyet Jasszin sejk céljaival és módszereivel, azonban jelentős tekintélyvesztéssel járna, ha nem támadnák Izraelt az idős vezető meggyilkolása kapcsán. A rokkant és félig vak, ám rendkívül vallásos sejk ugyanis igen nagy népszerűségnek örvendett a környező országok lakossága körében is.

Noha az USA általában szemet huny Izrael hasonló akciói fölött, az amerikai külügyminisztérium közleménye szerint Amerikát "felzaklatta" a gyilkosság. Ugyanakkor Condoleezza Rice, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója sietett leszögezni, hogy az USA terrorszervezetnek tekinti a Hamászt, és Izraelnek joga van megvédenie magát a terrortámadásokkal szemben - írja a BBC News.

Az európai vezetők egyaránt elítélték az izraeli támadást. Javier Solana, az Európai Unió külpolitikai vezetője kijelentette: az EU elutasítja az ilyen cselekedeteket, azonban "ebben a konkrét esetben többet kell tenni egyszerű elutasításnál".

Jack Straw brit külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy ha Izrael csak akkor nyerheti el a nemzetközi közösség támogatását, ha a nemzetközi jog határain belül mozog az önvédelemben.

"Nem csak arról van szó, hogy félünk valamitől. A helyzet jelenleg olyan, hogy mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ne eszkalálódjon tovább. Erre mindkét felet fel kell szólítani" - jelentette ki az izraeli helyzetről szólva Joschka Fischer német külügyminiszter.

Wlodzimierz Cimoszewicz lengyel külügyminiszter a CNN-nek nyilatkozva aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a sejk meggyilkolásának nem csak Izraelben lesznek következményei, és a terrortámadások európai országokra is kiterjedhetnek. "Megértem, hogy Izrael védi magát. Azonban az, hogy rakétával ölnek meg egy tolószékhez kötött öregembert, nem a legjobb módszer Izrael biztonságigényének kinyilvánítására" - jelentette ki Cimoszewicz.