Számos európai állam vezető politikusa vett részt azon a gyászszertartáson, melyet a március 11-i madridi terrortámadásokban meggyilkolt emberek tiszteletére rendeztek. Az eseményt ezrek kísérték figyelemmel a helyszínen, az Almudena-katedrálisban és a városban több helyen felállított kivetítők előtt.

Állami gyászszertartáson emlékeztek meg a március 11-i madridi robbantások 190 halálos áldozatára a spanyol fővárosban. A ceremónián vezető európai politikusok is részt vettek. A gyászolókat János Károly spanyol király és családja vezette az Almudena-katedrálisba, ahol a gyászmisét tartották. Ez az első állami gyászszertartás, amit nem a királyi család valamely elhunyt tagjának tiszteletére rendeznek a modern Spanyolország történetében.

A hatóságok városszerte szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be, a szokásosnál jóval több rendőrt vezényeltek ki a főváros két repülőterére, a városba és a katedrálishoz vezető utakra, ahol a vezető politikusokat szállító konvojok végighajtottak.

A megemlékezés alkalmából fontos találkozókra is sor került, így Tony Blair brit miniszterelnök újonnan megválasztott spanyol kollégájával találkozott, "meleg és barátságos"  légkörben. Más európai politikusok mellett Gerhard Schröder német kancellár, Jacques Chirac francia elnök, Károly herceg brit trónörökös és Colin Powell amerikai külügyminiszter is megjelent a ceremónián. Magyarország képviseletében Medgyessy Péter utazott Madridba.

Az Almudena-katedrálisban 1500 ember hallgatta végig a misét, míg a templom előtti téren, a királyi palota kertjében és az egyik legnagyobb madridi bevásárlóközpontban további ezrek kísérték figyelemmel a madridi érsek által celebrált szertartást, a felszerelt óriási kivetítőkön.

A spanyol televízióban bemutatták az összes áldozat nevét, miközben a szertartás lassan véget ért. A ceremóniát követően a spanyol királyi család kezet rázott az áldozatok gyászoló hozzátartozóival, akiknek egyike elkeseredésének hangot is adott, és megszólította a távozó miniszterelnököt, Jose Maria Aznart, akinek ezt mondta: "Felelősnek tartom Önt lányom halálért."