A madridi merényletek áldozatairól megemlékező nemzetközi gyászszertartást követően Líbiába utazik Tony Blair. A brit munkáspárti miniszterelnök hazai ellenzéke hevesen támadta a lépést. Blair állítólag katonai segítséget ajánl fel az észak-afrikai államnak.

Várhatóan brit katonai kiképzést ajánl fel Líbiának Tony Blair, aki a napokban látogat Moammer el-Kadhafi országába. A brit munkáspárti kormányfő hazai ellenzéke szerint a látogatás sérti a Lockerbie-merénylet áldozatainak hozzátartozóit, és megdöbbentőnek nevezték azt is, hogy Blair a madridi merényletek áldozataira emlékező gyászceremóniát követően utazik az észak-afrikai országba - írja a BBC News.

A BBC politikai elemzője szerint a brit katonai segítség felajánlásának célja, hogy meggyőzzék Líbiát arról: nincs szüksége tömegpusztító fegyverekre, hogy megvédje magát. A brit küldöttség egyik tagja szerint a látogatással csak folytatják Líbia nemzetközi közéletbe való bevezetését, és az Európai Unióhoz fűződő kapcsolatainak elősegítését.

Líbia tavaly decemberben jelentette be, hogy véget vet tömegpusztító fegyverek előállítását célzó erőfeszítéseinek, és ugyancsak tavaly beleegyezett, hogy kártérítést fizessen a skóciai Lockerbie fölött felrobbantott utasszállító repülőgép áldozataiért. Líbia hivatalosan is elismerte felelősségét a merényletért.