A NATO-t meglepte a múlt heti koszovói zavargások mértéke és gyors terjedése, de a katonai szövetség gyorsan reagált, s azóta már több mint 2000 katonát küldött erősítésül a tartományba - közölték Brüsszelben szerdán NATO-illetékesek.

A távirati iroda egy név nélkül nyilatkozó katonai parancsnokra hivatkozva arról tudósít, hogy a szervezet elismerte: a koszovói NATO-erő, a KFOR nem rendelkezett olyan előrejelzésekkel, amelyek alapján sejthette volna, hogy küszöbön állnak az erőszakos összecsapások.

Csak az első összetűzés nyomán értesítették a NATO katonai erőinek monsi (Belgium) főhadiszállását, ahol ezt követően megszületett a döntés az erősítések kiküldéséről: részben a boszniai békeerőktől vezényeltek át alakulatokat, nagyobb részt pedig a NATO különböző tartalékaiból mozgósítottak egységeket.

Az eddigi, mintegy 2000 fős erősítéshez csütörtök estig további 600 fő csatlakozik, s ez immár mind a KFOR vezetője, mind a NATO dél-európai erőinek főparancsnoka szerint elégséges a rend fenntartásához.

Szerdán mintegy 200 katona indult Belgiumból repülővel Koszovóba, ezzel gyakorlatilag megduplázva az ottani belga katonai erő létszámát. Az alakulat elindítását eredetileg péntekre tervezték, de a NATO kérésére a telepítés idejét előrehozták.