Botrány a nácizmus és a kommunizmus összehasonlítása miatt

Közjáték árnyékolta be a lipcsei könyvvásár szerda esti hivatalos megnyitóját: Salomon Korn, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának alelnöke az egyik beszéd alatt tiltakozásul elhagyta a termet. A kérdéses beszédet Sandra Kalniete, volt lett külügyminiszter, az Európai Bizottság kijelölt biztosa mondta el, s Korn szerint Kalniete a nemzetiszocializmust (nácizmust) a kommunizmussal hasonlította össze.

Kalniete olyan felismerésekről beszélt, amelyek alapján kimondható: mindkét önkényuralmi rendszer egyformán bűnöző rendszer volt. Salomon Korn a mondatok elhangzása után felállt, és kíséretével elhagyta a termet. Mint nyilatkozta, "elviselhetetlen", hogy a 48 millió ember életébe kerülő nemzetiszocializmust a kommunizmussal vessék össze.

A hivatalos megnyitó beszédet Jiri Grusa, a Nemzetközi PEN Klub elnöke mondta el, s sürgette az európai nemzeteket, hogy vitájukat befejezve fogadják el az európai alkotmányt.

Csütörtökön már a nagyközönséget is fogadta a vasárnapig nyitva tartó lipcsei könyvvásár, amelyen csaknem harminc országból több mint kétezer kiállító kínálja könyves termékeit. A vásár idején veszi át az európaiak közötti megértés előmozdítására alapított lipcsei könyvdíjat (Elismerés-díj) Csordás Gábor író, műfordító, a Jelenkor Kiadó igazgatója.

Az idei lipcsei könyvvásárra 100 ezer látogatót várnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK