Kivonják Németországból az amerikai katonák felét

Átcsoportosítja külföldi támaszpontjait az Egyesült Államok, hogy hadserege könnyebben bevethető legyen a világ válságövezeteiben. Az amerikai hadsereg németországi létszámát felére csökkentik, sok bázist bezárnak, melyek helyett Kelet-Európában, Közép-Ázsiában nyitnak újabbakat. Dél-Ázsiával is igyekszik szorosabb katonai együttműködést kialakítani az USA.

Külföldön állomásozó erőinek átrendezésével az Egyesült Államok várhatóan felére csökkenti katonáinak számát Németországban. A The Washington Post csütörtöki cikke szerint a Pentagon régóta készülő terveit egy-két hónapon belül véglegesítik.

Az Egyesült Államok európai és ázsiai erőinek csökkentésével és egy részük áttelepítésével, a válságövezetekhez közelebb eső új, de kisebb bázisok létesítésével válaszol a hidegháborút követő idők új természetű biztonsági kihívásaira. Az átrendezés lehetővé teszi, hogy az amerikai erőket a lehető leggyorsabban bevethessék a világ bármely pontján a terrorizmus elleni globális harc követelményeinek megfelelően.

Az európai, így a németországi, nagy-britanniai és olaszországi támaszpontok egy részét megtartják, más részét viszont új, előretolt műveleti bázisokkal váltják fel, amelyeket Romániában, esetleg Bulgáriában hoznak létre, Lengyelországban kiképző létesítményeket terveznek. Németországból kivonják az ott állomásozó 71 ezer amerikai katona felét. A The Washington Post szerint Carsten Jacobson ezredes, Németország washingtoni katonai attaséja meglepetéssel fogadta, hogy a csapatkivonás mértéke elérheti az 50 százalékot. Az ezredes a lapnak úgy nyilatkozott, eddig úgy tudta, hogy ez a mérték 20-30 százalékos lesz. Németország területén a második világháború óta államosáznak amerikai csapatok.

A közép-ázsiai volt szovjet köztársaságokban, Üzbegisztánban, Tádzsikisztánban és Kirgizisztánban 2001-ben az afganisztáni háború támogatására létesített bázisokat megtartják kiképzési célokra, amelyek szükség esetén az amerikai erők felvonulását is segíthetik.

A Kelet-Ázsiában állomásozó 100 ezer amerikai katonából 15 ezret vonnak ki, különösen a dél-koreai és japán parancsnokság adminisztratív személyzetének karcsúsításával. A létszámcsökkenést részben ellensúlyozza majd, hogy Guam szigetén megerősítik a légierőt, továbbá egy repülőgép-hordozót vezényelnek a csendes-óceáni szigethez vagy pedig a Hawaii-szigetekhez.

A Pentagon Ausztráliában ugyancsak támaszpontot létesítene, és szorosabb katonai együttműködésre törekszik Szingapúrral és Thaifölddel.